Molen van Stormink (2e), Twello

Twello, Gelderland

700 m W v/h station, ten N spoorlijn
Voorst, Gelderland

Beide roeden zelfzwichting

1927 onttakeld 1975 afgebroken
geschiedenis
De molen van Stormink aan de spoorlijn in Twello werd gebouwd in 1840. Het was een achtkante rietgedekte beltmolen. Tot 1903 was de molen in bedrijf. In dat jaar werd hij gesloopt om plaats te maken voor een hoge stellingmolen, eveneens achtkant. Het is merkwaardig dat het oude achtkant niet herbruikt werd (*), aangezien de molen op precies dezelfde plek werd opgebouwd. Mogelijk was het balkenwerk te slecht geworden, of te licht voor zo'n hoge molen, die aanzienlijk meer wind vangt dan een beltmolen.

De nieuwe molen werd uitgerust met zelfzwichtingskleppen op beide roeden, een systeem dat we in deze streek maar zelden zien. In 1954 zouden de wieken verwijderd zijn, maar andere bronnen melden dat de bovenas reeds in de jaren dertig werd uitgenomen. Dat laatste lijkt ons echter wat vroeg [volgens de Ten-Bruggencatefiche stond de molen in juni 1927 al zonder roeden. Red.].

Stormink was eigenaar van de stellingmolen tot 1955, daarna de firma Lekkerkerker aan de Oude Rijksstraatweg. Na nog een aantal jaren op motorkracht gemalen te hebben werd de molen buiten gebruik gesteld.
Op 9 october 1975 werd door een mobiele kraan de achtkante bovenbouw van de stenen voet gehesen en op de grond gezet om daarna gesloopt te worden.
Een wens van vele molenliefhebbers om het maalwerktuig nieuw leven in te blazen zou hierdoor nooit meer in vervulling gaan. Een herstelde molen zou samen met de Havekens Mölle - op nog geen kilometer afstand - een fraai duo hebben gevormd! Er is wel overwogen om het achtkant naar Terwolde over te brengen, maar dat ging om financiële redenen niet door.
De stenen voet werd vervolgens van een plat dak voorzien en diende als pakhuis.

Enkele jaren later werd ook deze voet met de grond gelijk gemaakt, zodat er nu niets meer herinnert aan de molen van Stormink.

Bron: Het Zaagblad, Vereniging vrienden van de Bolwerksmolen, 1990-7, Lammert van Beek en Erik Tijman.
jnjv

Het nog bestaande molenhuis dateert van 1903.

(*) Opmerking:
Het achtkant heb ik omstreeks 1973 grondig bekeken. Doel was te onderzoeken of dit voor de herbouw van de op 6 april 1973 afgebrande molen van Vorderman in Terwolde gebruikt kon worden. In dat kader heb ik het achtkant van binnen aandachtig bekeken en kreeg ik een opmetingstekening mee die was bedoeld voor het inbouwen van silo’s. Van het achtkant bleef helaas niets bewaard.
Het was een zwaar gebouwd eikenhouten achtkant en om die reden kan ik moeilijk geloven dat er in 1903 een nieuw of ander achtkant is gemaakt/ aangewend toen de beltmolen tot stellingmolen werd gebouwd. Op het oog verschilt de vorm van de uitbrekers maar schijn kan bedriegen. Als er alleen op dat punt verschil is hoeft dat niet te betekenen dat bovenstaande hypothese niet zou kloppen, lijkt mij.
De naam De Goede Hoop was mij niet bekend. Het huis aan de straat is het vroegere muldershuis dat nog geheel intact is.
D. Zweers, 9 jan. & 4 april 2014.

Volgens de fiche van Ten Bruggencate (auteur: Hu.) heette de molen De Goede Hoop. Deze naam is lokaal echter niet bekend, het is dus onzeker of hij correct is.

Afb. 1. Collectie Jerry Vondeling
Afb. 2. Foto onbekend