Molen Besthmenermolen (1e), Besthmen

Besthmen, Overijssel

0,7 km Z van Besthmen, binnenweg Besthmen-Eerde z.z.
Ommen, Overijssel
Ambt Ommen F (5) 747 Alexander Magnus, molen.

voorganger
geschiedenis
Er waren van de huidige Besthemermolen twee voorgangers in de buurtschap Eerde en er werd dan ook wel gespoken over "de Eerder molen".
De eerste molen werd al in 1583 genoemd, ongetwijfeld een standerdmolen. Op 12 december 1747 waaide deze om.
De tweede molen werd in 1748 gebouwd, niet op dezelfde plaats maar meer richting Besthem. In 1861 verbrandde er in de buurt van Ommen een molen, aan te nemen de voorganger van de huidige. De Dordrechtsche Courant van 10-09-1861 bericht hierover: "In dienzelfden [vrijdag 6 sept.] avond is door het onweder in de gemeente Ambt Ommen een molen in de asch gelegd".
De huidige molen werd in 1862 gebouwd en weer op een andere plaats: die locatie, de huidige dus, was voor de boeren beter met paard en wagen bereikbaar.

Bron: Nederlandse Molendatabase.