Molen Sara Catharina, Kerkdriel

Kerkdriel, Gelderland

Gemeente Maasdriel, sectie N, nr. 1681

Kievitsham 20
Adelbert van Korlaar / Koert van Geffen

Op afspraak

inrichting

Eén koppel 17der en één koppel 15der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; mengmachine; elevator

Engels; kruilier
Vlaamse vang; 4 deels vaste, deels scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel. Pal.

Steenschijflopen 23 en 20 staven, steek 10,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,96 en 1 : 8,00

Systeem Van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
Derckx ✉︎ 244 buiten 1978 1978/2012 buiten aanw. 24,58
Derckx ✉︎ 245 binnen 1978 1978/2012 binnen aanw. 24,58
Fransen ✉︎ g.n. binnen 1907 1907? binnen 1978? 24,40
Fransen ✉︎ g.n. buiten 1907 1907? buiten 1977 24,40

In de jaren 30 werd de molen voorzien van het systeem Van Bussel met regelkleppen.
Na de roedebreuk van 1977 werd de molen gerestaureerd en voorzien van het systeem Fauël (fokwieken); de remkleppen konden via de doorboorde as worden bediend.
Bij de restauratie van 2011-2012 werd weer gekozen voor het systeem Van Bussel met regelkleppen.

As 322, Sterkman & Zn, wed. A.
Sterkman & Zn, wed. A.
✉︎ 322 1865 1978 aanw. 04,60
As g.n., NSBM Fyenoord
NSBM Fyenoord
✉︎ g.n. 1848 1978 04,00

Vroeger werd met deze molen ook olie geslagen. De oliekelder is nog aanwezig.
In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een uitkijkpost op de molen. In 1944 hebben de geallieerden de molen bij het oversteken van de Maas met enige voltreffers zwaar beschadigd. In 1947 is deze schade hersteld, wat wel uniek genoemd mag worden. In deze periode zijn namelijk vele molens, die door het oorlogsgeweld beschadigd waren en hun economisch nut verloren hadden, gesloopt.
In 1962 en in 1978 is de molen gerestaureerd en was sinds dat laatste jaar regelmatig in werking voor bakkers in Gelderland en Noord Brabant.

De laatste restauratie was het gevolg van behoorlijke schade: in juni 1977 brak de buitenroede. Het afgebroken eind beschadigde het dak van de molenaarswoning. Tot dan was het wiekenkruis uitgerust met het systeem Van Bussel met regelkleppen.
Voordat er nieuwe roeden werden gestoken, kreeg de molen een andere bovenas: de voor deze molen wat lichte bovenas werd omgeruild voor een exemplaar uit de korenmolen "Aurora" te Dichteren. De daar aanwezige (tweedehands) as was voor die kleinere molen juist te zwaar.

Na deze herstelbeurt was de molen weer geregeld in bedrijf als productiemolen. Langzamerhand werd echter overgegaan op mechanisch malen en werd de windkracht minder en minder benut.
Naast de molen is een mechanische maalderij ingericht, hier worden goederen vermalen die van pas komen bij het telen van champignons (in Kerkdriel en omgeving is veel champignonteelt), hiertoe worden de maalderijmachines in de molen gebruikt hetgeen een bedrijvig geheel oplevert.

Sinds 2003 deed eigenaar Van Korlaar pogingen om de molen te restaureren, maar vanwege moeilijkheden rond de subsidieregeling lukte dit vooralsnog niet. In 2004 draaide de molen voorlopig voor het laatst; gemalen werd er niet meer sinds 1998. Zo stond de molen jarenlang stil, inmiddels ontdaan van fokken.

Uiteindelijk lukten de restauratiepogingen wel: in april 2011 werden beide roeden gestreken als begin van fors herstel. Zo bleek de kap vrijwel geheel vernieuwd te moeten worden. Op 25 juni 2012 werd de nieuwe kap geplaatst en direct daarna de roeden gestoken. Het systeem Van Bussel met remkleppen keerde terug. Niet lang daarna was de Sara Catharina weer maalvaardig. Inmiddels wordt er ook weer geregeld gemalen.

toelichting naam

Deze molen heette aanvankelijk "In Stormen Sterk". In 1946 werd de huidige naam gegeven ter nagedachtenis aan de toentertijd overleden Sara Catharina van Zee, echtgenote van de toenmalige molenaar.