Molen van Rakhorst / Kloosterman, Heino

Heino, Overijssel

Heino
aan de Haarstraat
Raalte, Overijssel

De Kloostermansmolen op de Molenbelt.

Op 20 september 1850 krijgt H. Maat, landbouwer te Heino, vergunning tot het bouwen van een windkoren- en pelmolen.
Daaraan voorafgaand maakte de heer W. Hooglugt bezwaren tegen de bouw tot aan Hare Majesteit, welke bezwaren ongegrond werden verklaard.
In 1852 is B.J. Volbrink, molenaar op de molen, waarbij wordt vermeld, dat hij werkt voor Kloosterman.
Tussen 1850 em 1852 moet H. Maat de molen hebben verkocht aan Kloosterman.
Bij de boedelscheiding van Gerrit Warners Kloosterman en Gerritdina Gezina Frijlink d.d.8 februari 1860 wordt de onverdeelde helft in een molen met uitweg gelegen kadastraal sectie C nummer 671 molen groot een roede tachtig ellen en C 672 uitweg groot een roede tachtig ellen voor het geheel geschat op f 5250,00
Erfgenamen zijn: Gerritdina Gezina Frijling, weduwe van Gerrit Warners Kloosterman en de kinderen Jan Assies, oud 12 jaar, en Alberta Gerharda, oud 10 jaar.
Op 1 augustus 1898 wordt de molen verkocht door Gesinus Johannes Kloosterman en de familie Frijling aan Gerardus Johannes Holthuis, bakker van beroep, die de molen koopt voor Hermannus Antonius Hooglugt, overlijdt in 1904.
Eigenaresse van C 671 molen en erf, C 672 uitweg en C 673 grasgrond en bomen. wordt na het overlijden van haar man de weduwe Antonia Helena Schuttelaar en consorten.
Kadaster dienstjaar 1910 (leggenummer 1176) verkoop C 671 molen en erf, C 672 uitweg, C 673 grasgrond door mevrouw A.H. Hooglugt-Schuttelaar en consorten aan Gerrit Rakhorst (vervolgens erfgenaam Hendrik Willem Rakhorst), vervolgens erfgenamen Geertje en Jo Rakhorst.)
Kadaster dienstjaar 1921 (leggenummer 1672 en 1766)
C671 molen erf - sloop
C672 uitweg
C673 grasgrond

Kadaster dienstjaar 1922
Sloopovereenkomst

Kadaster dienstjaar 1930
C671 wordt C 1565 = bouwland, wordt verkocht aan de gemeente Heino (leggenummer 99)
Op 2 november 1929 verkoopt Gerrit Willem Rakhorst 0.a. de grond waarop de molen heeft gestaan aan de gemeente Heino.

C1565 wordt vernummerd in diverse nummers
Het bouwland wordt gebruikt voor de bouw van de openbare lagere school, de aanleg van straten en de bouw van huizen.

Bron: Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino.

trivia
Op de afbeelding van het schilderij is links molen van Rakhorst/Kloosterman te zien en rechts molen van Hooglugt.

De locatie is gebaseerd op de TK van 1890.