Molen van Wingen, Kapelle

Kapelle, Zeeland

2 koppel maalstenen

Boddaert & Co. ✉︎ g.n. ? ? 1951

In 1888 is H. de Jonge eigenaar van de molen.

Vanaf 1892 is de molen van J. van Wingen, opgevolgd door zijn zoon Adrie van Wingen.

geschiedenis

Deze standerdmolen had een open voet, stond aan de Biezelingsestraat en maalde het graan voor de dorpen Biezelinge en Kapelle. Het bouwjaar is niet precies bekend, maar in de windvaan staat het jaartal 1751.

De molen kreeg steeds minder windvang door de oprukkende bewoning rondom. In de 20e eeuw werd de voet van de molen dicht gemaakt en afgedekt met een dak. Hierdoor ontstond meer opslagruimte. Na de WO II was de toestand van de molen verslechterd en vond men het beter de molen te slopen, hetgeen gebeurde tussen 19 en 23 november 1951. De laatste molenaar was Bas van Wingen, die een bekend amateur-fotograaf was. De sloop van de molen legde hij vast op foto.

(info: Molens van Zeeland/Frans Weemaes,blz 261)

*Onderstaande gegevens heb ik van de laatste molenaar Bas van Wingen, nu 88 jaar. Zelf heeft Bas niet met de molen gedraaid maar wel zijn vader.
Enkele generaties lang heeft de Familie van Wingen de molen in bedrijf gehad. Tot ± 1928 heeft de molen professioneel gedraaid. De molenaar heeft toen een dieselmotor aangeschaft en geplaatst een een nieuw gebouwde aanbouw aan de molenaars woning/schuur.
De motor heeft niet lang dienst gedaan i.v.m de moeilijke start in koude jaar getijden. De motor is verkocht naar Israël? Na 1928 is de molen nog incidenteel gebruikt als hobby van de molenaar en voor het malen van kleine partijen, erwten, bonen e.d.
Even na de oorlog was het definitief gedaan met het malen met de molen, en volgden jaren van stilstand en achteruitgang.
De molen is in november 1951 omgetrokken door 2 voormalige GMC's, vrachtauto's uit het Amerikaanse leger. De sloopfirma Westdorp uit Goes heeft het karwei geklaard in 4 dagen.
Volgens Bas van Wingen was het omtrekken nog een heel karwei, de molen stond nog steviger dan gedacht, en bij het omtrekken slipten de wielen van de auto's.

Er is nu alleen nog een verhoging te zien in de tuin van de voormalige molenaars woning en Bas van Wingen heeft nog steeds de oude windvaan van de molen waarin de inscriptie: J v W.

Informatie van Guus Remijnse, 27 juli 2010

toelichting op afb. 3
Bijgevoegde foto is genomen vóór 1916. Op de foto staat de molenaar van Wingen en zijn broer Johannes die beiden op de molen werkten. Daarnaast staan de 4 zussen Kloosterman in klederdracht, waarvan de meest linkse de vrouw van de molenaar was.

*Nb. In het kadaster van 1811 staat de molen ingetekend dmv een cirkeltje hetgeen kan betekenen dat de molen toen al een gesloten voet had. Wanneer de molen een open voet gehad zou hebben worden er vier teerlingen ingetekend.

de redactie