Molen Harnaschpolder, Harnas Molen, Den Hoorn

Den Hoorn, Zuid-Holland

Delfland
Hof van Delft B (2) 380 De Harnaschpolder (*)

vangtrommel

Poldermolen van de Harnaschpolder (224 ha).

Op deze kaart uit 1569, waarvan het noorden onder is, staat alleen de Harnasmolen, Aan de overzijde is later een wipmolen, de Nieuwe Woutse Molen geplaatst.

Kaart van twee perceelen land, gelegen in de Wouts- en Harnaspolders onder het H…

De Harnasmolen wordt op deze kaart 'De Monniksmolen' genoemd.

1832:
(*) Kad. 1832: het erf aan Willem Heesterman, warmoezenier.
1853:
Algemeen Handelsblad, 19 februari 1853
DELFT, 17 Febr. Jl. Dingsdag morgen, ten 9 ure, wilde Pieter Gorduyn, oud 48 jaren, watermolenaar op den Harnaschmolen, gelegen in den Harnaschpolder, gemeente Hof van Delft, den molen aan den gang door op het scheprad te trappen, waardoor de molen ook in beweging geraakte, met het noodlottig gevolg, dat hij toen door het scheprad werd medegenomen. Zijne vrouw en zoon waren in den molen, die op het angstgeschrei van den ongelukkige dadelijk kwamen toeschieten; de zoon, ziende wat gebeurd was, trachtte het scheprad nog achteruit te brengen, waarvan reeds vier kammen gebroken waren, om hem nog te redden, maar te vergeefs, eerst twee uren daarna heeft men het ontzielde ligchaam, zwaar beschadigd (een been geheel verbrijzeld) terug gevonden.

Het slachtoffer was de 47-jarige Pieter Gordijn. Hij overleed op 15 februari 1853 om 09.00 uur (Overlijdensakte – Open archie / Archief Delftf)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 16 mei 2021

nog waarneembaar

In 1916 werd de molen grotendeels gesloopt. In het overgebleven onderstuk werd een dieselmotor geplaatst.

Op de externe verwijzing is er een vergroting te zien van deze kaart.

De molen (links op de bovenste foto) werd bemalen door molenaar van Schijndel.

Bij de onderste foto zijn drie molens te zien. Geheel links de gedeeltelijk gesloopte molen van de Harnaschpolder. In het midden de nieuwe Woudsche molen van de Woudsche polder. De rechter molen op de foto is de in 1924 gesloopte molen van de Woudsche poldermolen databasenummer 913.
George Middendorp.

De molen was voorzien van een vangtrommel, iets dat veel voorkwam bij poldermolens in het Westland.