Molen De Gunst, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort, Utrecht
Eemland

>

De molen was eigendom van Johannes Nefkens (1853-1934)

geschiedenis

Johannes Nefkens, Peter Voskuilen (1860-1934) was molenaarsknecht en molenaar van de stellingmolen ‘De Gunst’ in Amersfoort, aan de Leusderweg hoek Daltonstraat en aan het Monnikenpad, ook bekend onder de naam ‘De molen van Nefkens’. ‘

15-11-1879 Verkoper: Gerrit van den Brink aan Gemachtigde: Johannes Gijsbertus Helmerhorst

18-06-1881 Obligatie met Hypotheek Bartholomeus Augustinus Hooglugt

Amersfoortsche Courant, 6 juli 1883:
"Notaris C. VAN WIERINGEN te Woudenberg, zal op Donderdag 19 juli 1883, des namiddag's te 2 uren,
in het Koffijhuis "DE AREND"te AMERSFOORT,
VERKOOPEN:
No.1 De Windkoorn-. Run- en Pelmolen,genaamd DE GUNST, met WOONHUIS, STALLING,
ERVE, TUIN en BOUWLAND, gelegen te Amersfoort, aan den OUD-LEUSDENSCHE WEG, van daar strekkende tot aan en met het Monnikenpad, te zamen ter grootte van omstreeks 32 aren."

11-12-1883 Het nieuws van den dag : kleine courant,                                                                                  Gebruikte ijzeren Molenroede te koop gevraagd, lengte 24,50 dikte in de As 28 bij 40 cm.
Adr.: J. Nefkens, Amerfoort

05-12-1890 / 03-04-1891 Naam: Van Rooij, Wilhelmina Overleden: 05-10-1890, Amersfoort lw

03-04-1891 Boedelscheiding:  J.M. Richelle AT 056j016 rep 1774; Inventaris: 05-12-1890 Amersfoort B 1084
en 1783 (korenmolen De Gunst, Leusderweg) Echtgenoot: Nefkens, Johannes

1914 'De Gunst’ werd afgebroken en staat nu in Sleen (Dr) onder de naam ‘De Hoop

De molen werd in 1914 afgebroken en verplaatst naar de provincie Drenthe, molenmaker Reinds uit Beilen herbouwde hem in Sleen als 'De Hoop'. Bij de overplaatsing naar Sleen kwam het houten onder-achtkant te vervallen en werd de molen op een stenen onder-achtkant geplaatst.

trivia

Mijn opa Joh. M. Engel kocht het perceel en liet de molen verwijderen, die naar mijn weten naar Sleen verhuisde. Heel die hoek is gesneuveld voor een winkelcentrum met bovenwoningen, tegenover een van de eerste AH-supermarkten (ca. 1962).
J.M. Volp, 25 april 2012.

Mijn overgrootvader Peter Voskuilen (1860-1934) was molenaarsknecht en molenaar van de stellingmolen ‘De Gunst’ in Amersfoort, aan de Leusderweg hoek Daltonstraat en aan het Monnikenpad, ook bekend onder de naam ‘De molen van Nefkens’. ‘De Gunst’ werd in 1914 afgebroken en staat nu in Sleen (Dr) onder de naam ‘De Hoop’.
Informatie van Philip ter Wolbeek, 6 mei 2019.