Molen Polder Breudijk, Breudijker Molen / Broidyker Molen, Harmelen

Harmelen, Utrecht

Woerden, Utrecht
Groene Hart
Harmelen E (2) 192 Den Breudijker Polder

De molen bemaalde tussen 1753 en 1904 de polder 'Breudijk' ten oosten van Harmelen.

*Uit artikelen in het Utrechts Nieuwsblad van eind mei en begin juli 1904 blijkt dat A. Streefland de laatste molenaar was en dat J. Konijnenburg als machinist op het vervangende gemaal werd aangesteld. ( http://nl.rodovid.org/wk/Persoon:42761 )

De voorganger van Abraham Streefland was zijn vader, Dirk Streefland (1798-1874), die in 1834 werd aangesteld als molenaar te Breudijk.

Informatie van Sander van der Molen, 26 februari 2009

*Uit publicaties in het Utrechts Nieuwsblad is op te maken dat Abraham in juni of juli 1904 met pensioen is gegaan. Hij was dus de laatste molenaar te Breudijk. Helaas heeft hij niet lang van zijn oude dag mogen genieten, slechts zes maanden later overleed hij. Na enkele jaren trok de molenaarsweduwe Geertje van der Laak bij haar zoon Gerrit in. Hij woonde toen op de Rietveldse molen.

Fundering.

trivia
Waarschijnlijk heeft de molen en voorganger gehad, want op een kaart van 1615 staat hij ook al aangegeven.
Bron: Molens in het Stichts-Hollands grensgebied door E. Stoop, in Heemtijdinghen, orgaan van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, september 1991. Molen nr. 1901. Met dank aan H. van der Kaay.

Op de 1e afbeelding staan van links naar rechts:
- eerste persoon, met vangtouw in zijn hand, naast het kruirad, is molenaar Abraham Streefland (1841-1904)
- de vierde persoon is Geertje van der Laak ( 1842 - ?)

Info: Mike Ekelschot, 6 januari 2011