Molen Rietwijkeroorder Polder, Noordermolen, Amsterdam

Rietwijkeroorder Polder, Noordermolen

Rietwijk en Rietwijkeroord A (1) 30 De Polder Rietwijkeroord

scheprad 5,05 m Ø, 45 cm ↔ (1864)
scheprad 5,30 m Ø, 45 cm ↔ (1894)

Amsterdamse Courant, 19 mei 1795:
"Poldermeesteren van de Rietwykeroord-Polder, zullen op Donderdag den 4 Juny 1795, voormiddags ten 11 uuren op de Rechtkamer van Rietwykeroord, aan Katsenbrug, aan de Minstschryvende Aanbesteeden : Het vernieuwen van de Waterloop van, en verdere Reparatien aan dezelve POLDER-MOLEN; waarvan 't Bestek aan dezelve Molen kan worden gezien."

Oprechte Haarlemse Courant, 21 okt. 1797:
"Poldermeesteren van de Rietwykeroort, aan de minstschryvende Aanbesteeden: Het Leeveren en Insteeken van een Nieuwe ROEDE in dezelve Polder-Molen; zullende het bestek agt dagen voor de Besteding ten Rechthuize voorn. te zien zyn."

De Tijd, 19 april 1884:
"Jan Hardenberg, molenaar in den Rietwijkeroordpolder, gem. Nieuwer-Amstel, vierde gisteren een zeldzaam feest. Gedurende 60 jaren was hij molenaar op een en denzelfden molen, waarin hij ook geboren is. Zijn vader bekleedde dien post op denzelfden molen ongeveer 30 jaren. De stokoude, maar nog krachtige molenaar ontving van veel kanten de hartelijkste bewijzen van belangstelling."

De molen werd 1905 afgebroken toen de polder uitgeveend was, en vervangen door een stoomgemaal aan de westelijke ringdijk.

Bron: Jaarboek AMSTELODAMUM 1978, nummer 70, blz. 370.
Henk van der Kaay.

trivia
De naam van de molen zou suggereren dat er ook een Zuidermolen geweest is. Dat was niet zo, de molen was vernoemd naar de buurtschap De Noord aan de Noorddijk, in het midden van de polder, in het verlengde van de nu nog bestaande Kleine Noorddijk bezuiden de snelweg A9. De Noord en de Noorddijk werden weggevaagd bij de vervening.