Molen Polder De Rondehoep, Wavermolen, Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, Noord-Holland

scheprad 5,80 m Ø, 47 cm ↔ (1864)

De Wavermolen uit 1637 werd in 1868 vervijzeld, en 1913 vervangen door het nog bestaande gemaal.

Bron: Oude gemaal de Ronde Hoep.

Gemaal op molenplaats.

trivia

De polder is 1266 ha groot, waarvan 900 ha grasland. Het was vanouds een eiland tussen de veenrivieren de Amstel, de Bullewijk en de Waver.

De Ronde Hoep ligt in het Hollands-Utrechtse veenweidegebied. Tussen circa 1100 en 1300 werd de huidige polder ontgonnen door vanaf de omringende veenstromen sloten te graven naar het midden van de polder. Het resulterende spinnewebvormige slotenpatroon typeert nog steeds de verkaveling en vormt daarmee een bijzonder cultuurlandschap. Door het inklinken van het laagveen daalde de bodem en moest een ringdijk worden aangelegd. Voorzover bekend is er geen turf gestoken maar werd het land meteen gebruikt voor landbouw, vooral veeteelt. Het veen zou teveel klei bevatten voor turf.

In het noorden langs de ringdijk valt de polder in de bebouwde kom van Ouderkerk aan de Amstel, in het oosten en zuidoosten liggen de buurtschappen Stokkelaarsbrug en Waver.

De Ronde Vener, 2 maart 2005:
"Oud gemaal in ere hersteld!
Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft besloten het oude gemaal de Ronde Hoep aan de Waver deze zomer voor 3,7 ton te restaureren. Het gebouw, met daarin het oude dieselgemaal uit 1913, zal naar verwachting vanaf september 2006 worden opengesteld voor publiek. AGV heeft 1,85 ton beschikbaar gesteld. De rest wordt bijeengebracht door een speciaal opgerichte stichting."

Als mijn vermoeden juist is, dan werd deze molen ook wel de Waver genoemd, en heb ik een tekening en schilderij van deze molen. Mijn overgrootvader (Freek Pappot) was hier molenaar en mijn grootvader (Johannes Martinus Pappot) werd hier geboren.
Martin Rappol, Amsterdam, 21 juni 2009.