Molen Bemmelse windkorenmolen, Bemmel

Bemmel, Gelderland

Lingewaard, Gelderland
Betuwe
Bemmel F (1) 124 ?

gesloten voet

geschiedenis
De molen werd door de hertog van Gelre in 1403 in leen gegeven aan Johan van Ambe. De molen en het windrecht behoorde toe aan de eigenaar van kasteel 'De Kinkelenburg' te Bemmel. Het was een dwangmolen, d.w.z. dat iedere boer uit Bemmel hier zijn graan moest laten malen.

Informatie van Adri Stuart.

Vanaf 1883 voerde de familie Kerkhofs het bedrijf.

Vanaf 1925 (na de afbraak) was er nog steeds een maalderij op dezelfde plek in bedrijf bij dezelfde familie tot 1938. Daarna kwam de maalderij in handen van de familie Jansen. Sinds enkele jaren is er een winkel voor dierenbenodigdheden gevestigd.

Nieuwe Rotterdamsche courant, 20 juli 1867

Bij het hevige onweder dat heden morgen heeft geheerscht, is de bliksem in den korenmolen van den heer v. O. te Bemmel geslagen, verbrijzelde de roeden en veroorzaakte brand, die spoedig gebluscht werd. Een man, die onder den molen een schuilplaats tegen den regen gezocht had, werd zodanig getroffen, dat men voor het behoud van zijn leven vreest.

Mathias van Oppenraaij (1757-1812)
molenaar (onbekend)