Molen Korenmolen van Schalkwijk, Schalkwijk

Schalkwijk, Utrecht

De Heul
Kromme Rijnstreek
Schalkwijk B (4) 661 De Erven van Dirk de Ridder, dijkmeester

1888 onttakeld 1970 restant gesloopt
geschiedenis
Wanneer de molen is gebouwd is niet bekend. De Staten van Utrecht kondigden in 1640 aan dat de Schalkwijkers hun graan moesten malen bij de nieuw te bouwen molen.

Op de Nieuwe Caerte van de provincie Utrecht uit 1696 door Bernard du Roy (opgemeten in de periode 1676 tot 1686) staat bij de Heul geen molen ingetekend. Omdat het onmogelijk is dat een professional als Bernard du Roy een complete molen in De Heul over het hoofd heeft gezien, kunnen we stellen dat niet de molen bij de Heul wordt bedoeld. Mogelijk dat er graan gemalen moest worden bij de Tullse Molen, die rond 1640 is gebouwd.

Molendeskundigen zeggen dat foto’s van de romp van de Heulse molen verraden dat het model vroeg achttiende eeuws is geweest.
Bron: website Oud-Houten.

Utrechtsche provinciale en stads-courant : algemeen advertentieblad, 4 augustus 1852
Gedurende het jaar 1851 hebben er binnen deze provincie plaats gehad de navolgende branden: oa op 15 Mei te Schalkwijk, waarbij de korenmolen is afgebrand.

Bredasche courant, 18 mei 1851
In den nacht van 14 op 15 dezer is de korenmolen te Schalkwijk , aan de Heul, toebehoorende aan den heer W. de Heus aldaar, een roof der vlammen geworden. Tegen 11 ure stond onverwachts de geheele molen van boven tot beneden in lichte laaije vlam , zoodat aan geen blusschen te denken viel, en men met de brandspuit der gemeente zich moest bepalen tot het behoud der belendende gebouwen. Uit den molen -is niets kunnen gered worden. Hij is, zoo men verneemt, tegen brandschade verzekerd.

De laatste windmolenaar Vulto liet de molen in 1888 onttakelen en diende een plan in de molen te verstomen, de oude stenen werden nu van onderaf aangedreven. De romp bleef staan tot circa 1970 toen hij plaats moest maken voor uitbreiding van het bedrijf van Vulto. Dat bedrijf bestaat nog steeds.
Informatie van Willem van Breenen.

*De Korenmolen van Schalkwijk stond op de hoek Pothuizerweg / Overeind in het buurtschap De Heul. De molen was een wind- en rosmolen. Dat betekende dat bij gebrek aan wind een paard de maalstenen in beweging hield.
In 1888 werd het paard vervangen door een stoommachine met tien paardenkrachten.

De molenaarswoning stond naast de beltmolen. Deze woning is nog steeds zichtbaar. In eerste instantie was er een grondzeiler gebouwd, later is de molen vervangen door een beltmolen.

In de loop van de jaren groeide de molen uit tot een veevoederfabriek, om uiteindelijk in 1970 plaats te maken voor een silo. Het graan werd toen gemalen door de Cooperatieve graanmaalderij in Houten.