Molen Loerikse Molen, Houten

Houten, Utrecht

Houten, Utrecht
Loerik buurtschap
Kromme Rijnstreek
Houten A (2) 247 Johannes Schrijvershoff, molenaar

geschiedenis
In 1740 werd de oude molen afgebroken. In datzelfde jaar werd er een nieuwe molen gebouwd. Deze had een bakstenen onderbouw. Naast de molen stond een molenaarswoning.

In 1904 overleed de molenaar, zonder opvolgers achter te laten. De molen raakte buiten gebruik. Het graan werd vanaf 1906 gemalen door de Cooperatieve graanmaalderij waar 18 mensen werkten. In 1909 werd besloten tot de sloop van de molen.

In 1946 werd op de plaats van de molenaarswoning een nieuw huis gebouwd. Op de plek van de molen verscheen ook een huis. Als herinnering aan de molen stond tot 2010 een miniatuurmolen in de tuin.

Bron: website Oud-Houten.

trivia
Bij het Oude Dorp ligt nog steeds de Molenweg, nu in een nieuwbouwwijk. Eerst lag in die hoek het buurtschap Loerik. In dat buurtschap stond de Loerikse molen.

Het was een houten achtkante grondmolen, met horizontale delen gedekt en op ronde veldmuren, een bijzondere molen. De molen werd waarschijnlijk gebouwd in 1594 toen de molenactiviteiten van dit gedeelte van het bisdom van 't Goy naar het grotere en centraal gelegen Houten werden verplaatst. Die molen is oorspronkelijk waarschijnlijk gewoon een standerdmolen geweest.
Willem van Breenen.

Blijkens een advertentie in De Molenaar werd de molen in 1908 voor afbraak verkocht.