Molen Rietveldse Molen, Hazerswoude-Dorp

Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland

Gemeente Hazerswoude, sectie C, nr. 1835
Zeer groot; van diverse kanten van verre zichtbaar (maar ook hier komt steeds meer begroeiing)

Hazerswoude-Dorp
Ad Brekelmans

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op veldmuren van 0,40 m.; aan de schepradzijde zijn drie velden aan de onderzijde tot ca. 1,80 meter gedekt met geteerde houten delen.

IJzeren scheprad in de molen, Ø 5,95 m.; breedte 0,60 m. Woning in de molen.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in wit op een blauw fond het opschrift 'Anno 1648'

48 houten rollen; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel.

Straathof ✉︎ 96 binnen 1995 1995 binnen aanw. 26,50
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1995 26,50
wiekverbeteringen

In 1955 is de molen op beide roeden voorzien van het zgn. half-verdekkerd, hier uitgevoerd in triplex(!). Rond 1971 is dit systeem weer weggehaald waarna Oud-Hollands overbleef.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 18 1859 aanw. 05,70
Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 127 1860 1860 aanw.

eigendomshistorie

De Rijnlandse Molenstichting is eigenaar sinds 1967, daarvoor was dat de Riethoornse polder sinds 1961, daarvoor de polder Rietveld vanaf 1648.

geschiedenis

Krachtens een vonnis van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland werd op 4 juni 1648 een aantal kleine polders, de Kijfpolder, Molpolder, Behoudenkostpolder, Rietveldse polder, Opdamspolder, Buitenhoornsepolder en nog enkele onbepolderde landen samengevoegd tot de polder Rietveld. Dit gebeurde niet nadat er tegen de samenvoeging nogal wat bezwaren waren gerezen.
Bekend was al dat de Rietveldsemolen omstreeks 1648 moest zijn gebouwd, duidelijk is evenwel dat dit te maken had met bovenvermeld vonnis. De molen ligt aan de westkant van het vaardorp Rietveld aan het einde van de Rietveldse Vaart en ca. 1,5 km ten noordoosten van Hazerswoude-dorp.
Tot 1966 bemaalde de molen de Rietveldse, later Riethoornse polder. Deze laatste ontstond in 1961 door samenvoeging van de Hoornsche polder en de polder Rietveld onder Hazerswoude. Per 1 januari 1979 ging de polder op in het waterschap De Gouwelanden.
De Riethoornse polder is ca. 705 ha. groot; de opvoerhoogte voor de molen bedroeg 1 tot 1,50 meter. Door verlegging van de boezem en afdamming van de Rietveldse vaart kan de molen helaas niet meer uitmalen.

In 1926 werd een Eriksson-installatie als hulpkracht geplaatst; deze werd in 1970 weer verwijderd.

Het achtkant dateert waarschijnlijk nog uit het bouwjaar, de kapconstructie vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw. De molen is voor zover bekend nooit binnenkruier geweest, maar reeds bij de bouw opgeleverd met een staart.

Molenaars van de Rietveldse molen:
Pieter van der Veer (1754 - 1787)
Gerrit van Kampen (1787(?) - 1791)
Boudewijn 'Bouwen' van den Bosch (1791 - 1814)
Dirk van den Bosch (1814 - 1863)
Pieter van den Bosch (1863 - 1905)
Arie van den Bosch (1905 - 1923)
Jan P. van den Bosch (1923 - 1925)
Kees Schellingerhout (1925 - 1966)

Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.

wetenswaardigheden

Kees van der Lede, zeer lang hier naast Ad Brekelmans vaste molenaar, is op 29 augustus 2018 overleden.

trivia

De Nieuwe Leidsche Courant van 8 september 1926 bericht: "Onder groote belangstelling heeft de proefmaling in den molen van den polder Rietveld alhier, met de electrische aandrijving volgens het bekroonde systeem "Erikson". (...) Alle aanwezigen waren verrast over den eenvoud en de soliditeit der inrichting, alsmede over de rustige werking ervan".