Molen De Vlijt / Vm. Molen 't Op, Koudum

Koudum, Fryslân

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 10 1986 1986 aanw.

voorganger
Molen de Vlijt is een korenmolen van het type spinnekop met stelling.

In 1986 werd deze molen gebouwd vlakbij de plaats, waar tot 1938 een stelling-spinnekopmolen had gestaan. Op ongeveer 30 meter van de molen, in de tuin van de buurman, staat een klein gebouwtje: het vroegere motorhok van de oorspronkelijke molen. De huidige molen staat dus niet helemaal op zijn originele plek.

Boven de stelling is er sprake van een historische molen: het gaat om een spinnekoppoldermolen die tot 1986 te Oppenhuizen stond maar daar, vanwege de slechte omgeving (toentertijd vrijwel ingebouwd geraakt door een industrieterrein), niet kon worden gehandhaafd.
Sinds 1981 is De Vlijt eigendom van Stichting De Fryske Mole.

Bij de verbouwing tot stellingkorenmolen is van de oorspronkelijke maatvoering afgeweken: zo werd de ondertoren groter en breder, waardoor de stapeling van de as zeer groot moest worden, om te zorgen dat de roeden de hoekstijlen nog konden passeren. Ook de maatverhouding tussen as en roeden wijkt duidelijk af van wat het was. Daarom kreeg deze herbouw/verbouw lang niet ieders instemming.

Het spoorwiel is afkomstig van de Grote Molen te Broeksterwoude; de steenkraan uit Geldermalsen. Pas in 2013 werd deze molen voorzien van een luiwerk; tot die tijd moest het maalgoed naar boven worden gedragen.

In de zomer van 2014 werd een omvangrijke restauratie uitgevoerd: de beschieting van de onderbouw grotendeels vervangen, de spruitbalk vernieuwd, evenals grote delen van de stelling en verder een aantal deuren en kozijnen. De hoepelvang werd gewijzigd in een houten Vlaamse vang, met duim en vangstok, een veel langere vangstok (oude foto's!) bovendien.
Doel was onder meer, de molen zoveel mogelijk terug te brengen in de staat van de in 1938 verdwenen voorganger.

trivia

Na de reconstructie in de werkplaats in 1986 werd deze spinnekop (ondertoren mét bovenhuis) met een dieplader naar Koudum verplaatst. Bij het viaduct nabij Workum bleek de molen daarvoor nét te hoog te zijn en is met een grote bouwkraan de kop van het onderhuis getakeld en even later toen het obstakel was gepasseerd weer compleet gemaakt.