Molen Windlust, Brouwershaven

Brouwershaven, Zeeland

4318 AK Brouwershaven
fietsroute in de buurt van Windlust via fietsnetwerk.nl
Molen 10178 Windlust (Brouwershaven)
Jeroen van Dijke (23-4-2021)
De molen heeft in April een nieuwe buitenroede gekregen en deze is gekopieerd naar het oude model van molenmaker van de Hamer. Tevens is de kleurstelling aangepast naar het oude.

Brouwershaven
Schouwen-Duiveland, Zeeland
Gemeente Brouwershaven, sectie C, nr. 3162
2 (bedenkelijk)
Niet onbelangrijk maar bomen werken verkleinend

Slingerbos
Jeroen van Dijke / Jan Eeland
0168-850 804

Als de molen draait en op afspraak.

inrichting

Eén klein koppel kunststenen (Ø ca. 60 cm.) met pennetjeswerk; sleepluiwerk; draaibankje; klopbuil (2013)

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met daarop in rode letters "WINDLUST 1935".

Engels met 16 rollen
Stalen hoepelvang; vangbalk met haak; vangstok

Steenschijfloop 12 staven

Binnenroede systeem Fauël met remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
wiekverbeteringen

Vanouds heeft deze kleine molen zelfzwichting gehad (daarvoor was hij ook voornamelijk bedoeld). Tegenwoordig heeft de binnenroede het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen.

Jan van den Hamer, Brouwershaven (1935)
geschiedenis

In 1935 bouwde de Brouwershavense molenmaker Jan van den Hamer (1900 - 1975) dit korenmolentje om zijn vindingen te demonstreren aan klanten. Oorspronkelijk was er, om die reden, ook zelfzwichting aanwezig.
In de Tweede Wereldoorlog werd er stroom mee opgewekt, zodat Van den Hamer naar de radio kon luisteren en elektrische verlichting laten branden. In 1955 kreeg het molentje zijn huidige plaats op de Havendijk, langs een fietspad.

De achtkant rust op een stenen voetstuk en is opgebouwd uit acht verticale balken met een met dakleer beklede romp met daarin ramen en deuren. De kap is met lood bekleed voor voldoende gewicht en er staat een sierlijk windvaantje op. De stelling is 2,45 m hoog en wordt ondersteund door acht schuine schoren.
De vlucht bedraagt 7,50 meter en bestaat uit een binnenroede met fokwieken en een remklep aan beide enden. Als gevolg van de vroegere zelfzwichting konden deze vanaf de staart bediend worden. De buitenroede is Oud-Hollands opgehekt.

Tijdens de zeer zware storm van 25 januari 1990 werd de Windlust omver geblazen, waarbij de binnenroede brak en kap en spruiten zwaar werden beschadigd. De gemeente liet de molen binnen drie maanden herstellen. Vrijwilligers maakten daarna een spoorwiel, bonkelaar en een steenkuip met toebehoren in schaal 1 : 3. Hiermee werd een oude situatie hersteld, want tot ca. 1970 had dit molentje eveneens een koppeltje maalstenen.
Bij deze val zijn wel de kniehefboom en bezaanstok beschadigd en vooralsnog weggelaten. Het bedienen van de regelborden is (mede door een vastgeroeste zwichtstang) thans niet mogelijk. De binnenroede was op dat moment ook in minder goede staat.

In 2013 is ook het interieur stevig onder handen genomen, zo werd de vang weer goed gesteld en waar nodig voorzien van nieuwe bouten. Het spoorwiel (1988) is behandeld tegen houtworm en alle lagers nagekeken. De zeilen zijn schoongemaakt en behandeld met hydrolin. Eind 2013 was, nadat het binnenwerk was afgespoord, weer sprake van een maalvaardige molen.