Molen van Oude Hengel, Ootmarsum

Ootmarsum, Overijssel

7631 CV Ootmarsum
| Bezoekmogelijkheid
Molen 02685 Molen van Oude Hengel (Ootmarsum)
Inge van Kasteren (28-7-2022)
Alle bouwwerkzaamheden zijn klaar, een mooi pleintje is ontstaan en men kan om de molen heen lopen of fietsen.

Ootmarsum
Dinkelland, Overijssel
Gemeente Ootmarsum, sectie B, nr. 811

7631 CV Ootmarsum
Rob Barenbrug / Jan Willem Buitenhuis / Wim Klaas / Harold Postma / Hans Scheffer

Zaterdag 11.00 - 14.00 uur of als het bord aan de straat staat en op afspraak.
Voor extra data: zie de website.

winkelinformatie

In de molen wordt voor demonstratie geregeld gemalen. Het in de molen verkochte meel wordt betrokken van de molen te Lattrop.

fietsroute in de buurt van Molen van Oude Hengel via fietsnetwerk.nl

Ronde stenen molen op achtkante onderbouw
Gedekt met eiken schaliën
inrichting

Een koppel 17der blauwe stenen op windkracht; restanten van een tweede koppel (steenspil, schijfloop en steenkraan); sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; mengketel (elektrisch).
In de onderbouw een elektrisch aangedreven dubbele maalstoel.

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met het opschrift 'Bij storm en wind is God mijn Vrind'.

Engels; kruilier
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok.

Steenschijflopen 33 staven, steek 8,0 cm.

van de stelling 6,30 m.
Buurma ✉︎ 35 binnen 1973 1973 binnen aanw. 22,40
Buurma ✉︎ 36 buiten 1973 1973 buiten aanw. 22,40
wiekverbeteringen

In 1951 is de binnenroede voorzien van het systeem Van Bussel. Dit is in 1973 na het vernieuwen van de roeden weer verwijderd.

De Prins van Oranje ✉︎ 523 1868 aanw. 05,50

onderbouw 1865

eigendomshistorie

Landschap Overijssel is sinds enige tijd (2022) eigenaar. Daarvoor was dat de gemeente Dinkelland sinds 2016, daarvoor (zeer lang) de familie Oude Hengel.
De dagelijkse zorg voor deze molen is in handen van de Molenstichting Oude Hengel Ootmarsum.

In 1865 heeft men hier een molen gebouwd als houten achtkante bovenkruier op een stenen onderbouw.
In 1872 brandde deze na blikseminslag af en is vervolgens geheel in steen herbouwd. Zodoende staat hier een ronde stenen molen op een achtkant.

Rond 1933 moet de molen buiten bedrijf zijn gekomen. In "De Vijf Rivieren" van 14 maart 1940 wordt vermeld dat de molen gesloopt zal worden. De molen staat daarbij ook duidelijk in matige staat afgebeeld, met onder meer een gebroken binnenroede.

Het liep evenwel anders: in 1941 volgde een opleving, toen de molen weer maalvaardig werd gemaakt en ook op één roede van het systeem Van Bussel voorzien. Dit gebeurde door de bekende molenmakersfirma Beltman uit Deventer.

In 1951 kwam de molen alsnog buiten gebruik waarna een periode van verval aanbrak. Eind jaren '60 was met name de stelling erg slecht.

In 1973 is begonnen met een restauratie, deze werd in 1974 afgerond, waarna er af en toe weer werd gedraaid. Vervolgens kwam de molen weer tot stilstand, waarna de molen langzaam opnieuw in verval kwam. Op een zeker moment heeft men de staart verwijderd.

In oktober 2009 werden, heel rigoureus, alle gebouwen rond de molen gesloopt. De vervallen molen stond er vervolgens geheel vrij, maar ook enigszins ontdaan bij.

In 2011 begon de fa. Groot Wesseldijk met een ingrijpende restauratie. Belangrijk waren herstel van het gevlucht, kapbedekking, uiteraard een geheel nieuwe staart en het maalvaardig maken van het binnenwerk. In dat laatste werd ook de de elektrisch aangedreven dubbele maalstoel op de begane grond betrokken.
De kap is niet van de molen af geweest, maar ter plekke hersteld. Veel aandacht is hierbij besteed aan de schaliënbedekking. De roeden bleven na uitvoerige controle gehandhaafd.
Stelling en metselwerk zijn hersteld door de fa. Plegt uit Ootmarsum, die ook participeerde in de projectontwikkeling rond de molen. Rond de molen heeft men vervolgens nieuwe woningen gebouwd.

In 2017 draaide de molen voor het eerst in tijden weer. Het enige compleet overgebleven koppel maalstenen is in de jaren daarna maalvaardig gemaakt. Er wordt geregeld voor demonstratie rogge gemalen (N.B. Het in de molen verkochte meel wordt betrokken van Lattrop).

Opmerkelijk: één koppel stenen is dus maalvaardig, van het andere koppel zijn diverse delen overgebleven, de stenen echter niet. Die bevinden zich tegenwoordig in de molen te Gildehaus (niet zo heel ver van Ootmarsum vandaan, over de grens, in Duitsland).

Deze molen is vernoemd naar de familie die de molen zeer lang in eigendom had.