Molen Ondermolen C, Schermerhorn

Schermerhorn, Noord-Holland

Gemeente Schermer, sectie Q, nr. 167 (?)
Bijzonder groot

Noordervaart 4
- tijdelijk geen -

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken

Houten vijzel Ø 2,00m. met drie gangen.
Woning met authentieke indeling met spilkast en bedsteden.

Zeer eenvoudige baard, zwart geteerd, zonder opschrift.

56 ijzeren rollen; binnenkruirad met 16 spaken
Stutvang; 3 vaste stukken. Vangbalk met klos, vangstok. Pal.

Bovenschijfloop 22 staven, steek 17 cm.
Onderbonkelaar 27 kammen
Vijzelwiel 31 kammen, steek 16 cm.

Bremer ✉︎ 158 buiten 1969 1969 buiten aanw. 25,00
Bremer ✉︎ 159 binnen 1969 1969 binnen aanw. 25,00

De Prins van Oranje ✉︎ 646 1870 1870? aanw.

eigendomshistorie

Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014, daarvoor de Stichting Schermer Molens sinds 1964, daarvoor het Waterschap de Schermeer.

geschiedenis

Ondermolen C is een waarschijnlijk omstreeks 1635 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij is een van de twee ondermolens van een groep van voorheen vier molens, die in twee trappen de binnenboezem van de Schermer afmaalde op de Schermerboezem. Oorspronkelijk was deze molen één van de twee middelmolens van een driehoog malende gang schepradmolens. Deze gang werd in 1850 veranderd in een tweehoog malende gang vijzelmolens. Na deze grote wijziging werden de ondermolens A en B verkocht en gesloopt.

In 1926 is de molen buiten bedrijf gesteld. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is hij nog enige tijd in gebruik geweest: met de moed der wanhoop maakte het Waterschap De Schermeer toen nog een viertal molens maalvaardig in een poging, iets aan het polderpeil te kunnen doen. De elektrische gemalen konden op dat moment niet meer functioneren.

In 1968 vond restauratie plaats waarbij onder andere een nieuwe houten vijzel werd geplaatst. Sindsdien was de molen weer af en toe in bedrijf, en soms ook malend.

In het kader van het grote project om alle bestaande Schermermolens maalvaardig te maken hoefde aan deze molen relatief weinig te gebeuren: de bestaande houten vijzel werd verduigd en verder moest alleen het rietdek flink worden bijgewerkt. Dit werd in maart 2006 voltooid.

toelichting naam

De molen werd, ter onderscheiding van de talrijke buurmolens, aangeduid met een letter. Hier was de aanduiding 'C' overigens verwarrend, want (de inmiddels verdwenen) poldermolen C lag vrijwel tegenover deze molen, hemelsbreed dus erg dichtbij!

wetenswaardigheden

In de boezem tussen Ondermolen C en D is een overstort gemaakt. In de praktijk maalt deze molen vrijwel altijd in circuit.