Molen Ambachtsmolen, Oudorp

Oudorp, Noord-Holland

't Wuiver 35
1829 CH Alkmaar
Han Kuijper

schoolbezoek alleen op afspraak intresse Bel 0611451999 of mail naar a.kuijper@gmail.com

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.

Voorheen houten vijzel Ø 2,26 m.;
Woning in de molen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder tekst

60 houten rollen; binnenkruirad
Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal

Bovenwiel 48 kammen, steek 17,0 cm.
Koningspil met spilkalf en wervel.

Bremer ✉︎ 22 binnen 1958 1958? binnen aanw. 24,14
Bremer ✉︎ 23 buiten 1958 1958? buiten aanw. 24,40

De Prins van Oranje ✉︎ 612 1869 1869? aanw.

Draaivaardig
eigendomshistorie

Molenstichting Alkmaar e.o. sinds 10 maart 2000, daarvoor de Provincie Noord-Holland sinds 1941, daarvoor de opvolgers van 'Het Ambacht van West-Friesland, genaamd Geestmerambacht' sinds de bouw.

geschiedenis

De molen werd in 1632 gebouwd voor rekening van "Het Ambacht van West-Friesland, genaamd Geestmerambacht". Deze instelling moest de molen ook onderhouden. Vlakbij was een tweede molen aanwezig met dezelfde eigenaar, eveneens dichtbij stonden nog twee strijkmolens, die evenwel eigendom waren van de polder Oudorp.

In 1941 werd de molen, met de hele groep strijkmolens in de omgeving, buiten bedrijf gesteld. Hierna zijn de gaande werken verwijderd en de waterlopen gedicht. Gedraaid werd er niet meer; de molen diende slechts als woning.

Tot 1958 was de molen uitgerust met een houten haspelwiekenkruis met gietijzeren as. Al in 1955 verkeerde dit uit vier halve roeden bestaande wiekenkruis in slechte staat: één van de delen van de binnenroede was afgebroken.
Om in 1958 nieuwe, uit één lengte bestaande, gelaste stalen roeden te kunnen steken, zijn toen de tussenschotten uit de askop geslagen. De overblijvende ruimte in de (nu veel te wijd geworden) gaten werd opgevuld met houten blokken.

In 2004 is, onder de nieuwe eigenaar, begonnen met herstel: het rietdek van zowel romp als kap werd geheel vernieuwd; eerst moest echter het ondertafelement, dat grotendeels vergaan was, geheel worden vervangen; de roeden, die een vol hek te kort waren, werden verlengd en de hekkengaten bijgehakt; zo werd de zeer vlakke schoot uitgediept. Op 23 september 2005 werd er, voor het eerst in ongeveer 65 jaar, weer gedraaid. In mei 2006 werd is, met het oog op maalvaardig maken in de toekomst, een nieuwe koningspil aangebracht.
Het interieur, dat vanwege alle werkzaamheden vrijwel geheel moest worden weggebroken, maar waarvan ook bijna niets meer origineel aanwezig was, is inmiddels in oude stijl gereconstrueerd.

Eind 2022 viel het besluit om, net als dat inmiddels bij diverse andere strijkmolens is gebeurd, de roeden te vervangen. In dit geval gaat het om ruim 64 jaar oude gelaste roeden. Men wil hier de oude situatie van een haspelkruis met halve roeden in ere herstellen, al is dat dan binnenkort met metalen enden en niet meer met houten.

N.B. Een uitvoeriger verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens is te lezen bij Strijkmolen E.

toelichting naam

Opmerkelijk is, dat deze molen, temidden van vele andere strijk- en poldermolens, nooit een 'naam' in de vorm van een cijfer of een letter heeft gekregen. Minstens zo opvallend is (daardoor?) het grote aantal aanduidingen dat deze molen heeft gekend: Ambachtsmolen, Molen achter Oudorp, Strijkmolen Geestmerambacht, Molen 't Wuiver en Molen bij de Kippenbrug.
Na overleg met de eigenaar is de naam 'Ambachtsmolen' als meest kenmerkend overgebleven.