Molen Hargermolen, Schoorl

Schoorl, Noord-Holland

Bijzonder groot

Mosterdweg 9
1871 PN Schoorl
H. Fernig

romp
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.

Stalen vijzel Ø 1,65 m.; woning in de molen

48 ijzeren rollen; binnenkruirad
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Onderbonkelaar 30 kammen
Vijzelwiel 31 kammen, steek 15,0 cm.

Systeem Fauël met remkleppen op beide roeden
De Prins van Oranje ✉︎ 1077 1876 1876? aanw.

A. Latenstein, Zaandam (1803)
geschiedenis

Het is niet bekend wanneer de eerste windmolen hier ter plaatse is gebouwd. Wel moet de windbemaling in deze omgeving al zeer vroeg zijn ingevoerd, want op 4 april 1438 werd aan de bewoners van de dorpen Petten, Groede en Kamp vergunning verleend tot de aanleg van een uitwateringssluis en de bouw van een molen. Op een van omstreeks 1571 daterende kaart staat op deze plaats een wipmolen aangegeven.

In 1799 landde hier op de kust een Engels-Russisch invasieleger om een einde te maken aan de in ons land sinds 1795 aanwezige Franse overheersing. Als gevolg van de krijgshandelingen gingen onder andere De Hargermolen en de naburige molens van de Groeterpolder en Pettemerpolder door brand verloren.
De Hargermolen werd in 1803-1804 door A. Latenstein uit Zaandam voor ƒ  13.500,-- herbouwd; opgeleverd 18-04-1804. De molen van de Pettemerpolder werd niet herbouwd: men verenigde deze polder met de Hargerpolder en kon met één molen volstaan.

De molen werd in 1871 vervijzeld en heeft tot 1962 uitsluitend op windkracht de polder bemalen. In dat jaar is een dieselmotor bijgeplaatst waarna de windmolen nog tot omstreeks 1967 zo nu en dan in gebruik is geweest.

Sinds 1972 werd hij echter weer regelmatig op vrijwillige basis in werking gesteld, tot hij als gevolg van de zware storm in de nacht van 3 januari 1976 op hol sloeg en afbranden ternauwernood kon worden voorkomen. De schade was aanzienlijk: grote delen van de kap moesten worden vernieuwd, evenals beide roeden. In 1978 kwam het herstel gereed.

6 februari 1991 ging het weer mis: ten gevolge van een oververhitte schoorsteenpijp raakte de molen in brand. Door de strenge vorst en de harde wind veranderde de molen tijdens de bluswerkzaamheden min of meer in een ijspaleis, enige brandweerlieden (die overigens voortreffelijk hun werk deden) kregen last van bevriezingsverschijnselen.
15 maanden later was de molen wederom hersteld en kon Huub Fernig opnieuw zijn intrek nemen en als vanouds de molen laten malen.

In april 2019 is de vijzel tijdelijk verwijderd om elders grondig te worden nagekeken. Intussen zal de vijzelkom ook worden hersteld en opnieuw gevoegd. 21 augustus is de herstelde vijzel teruggeplaatst en daarmee is de molen weer maalvaardig.

wetenswaardigheden

De molen blijft tot op de dag van vandaag lastig in te delen wat plaats betreft: zowel Hargen, Schoorl, Petten als Camperduin worden genoemd. De redactie houdt het postadres aan.

trivia

Dat de molen tijdens de zware storm van 3 januari 1976 aan de haal ging, heeft zeker niet aan de roedketting gelegen. Die bleef heel. Wat niét heel bleef, was het stuk ondertafelement, waar die ketting aan vastzat: dat werd, door de ketting, bij een enorme windvlaag onder de molen vandaan getrokken. Vervolgens heeft de molen geruime tijd staan draaien met aan één van de enden een ketting met tafelementstuk. Resultaat: een verbogen roede en een opengeploegde molenwerf!