Molen De Kroon / Klarendalse Molen, Arnhem

Arnhem, Gelderland

Vrijdag 13:00 - 16:00 uur. Zaterdag 11:00 - 15:00 uur en op afspraak.

Diverse meelproducten

Ronde stenen molen, grotendeels zwart geteerd
Gedekt met eiken schaliën
inrichting

Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der Bentheimer zandstenen; één koppel 16der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift "De Kroon".

Engels; kruirad
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel

Steenschijflopen 26 staven

Systeem Fauël (met bedienbare remkleppen) op beide roeden
Beckers ✉︎ g.n. binnen 1976 1976 binnen 1997 23,00
Beckers ✉︎ g.n. buiten 1976 1976 buiten 1997 23,00
wiekverbeteringen

In 1951 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken). Uiteraard kwam dit alles bij de onttakeling van 1964 te vervallen.
Bij de rehabilitatie van 1976 is de molen Oud-Hollands opgehekt. In 1997, toen een nieuwe bovenas werd gestoken, heeft men het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen aangebracht. Die kleppen zijn ook met de hand bedienbaar.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 71 1997 1997 aanw.
Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 60 1849 1891? 1997 04,78

eigendomshistorie

In december 2011 droeg de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen het eigendom over aan de Stichting Volkshuisvesting Arnhem. Het beheer is sinds 1 januari 2013 de taak van de voor dat doel opgerichte Stichting Vrienden van de Klarendalse Molen.

geschiedenis

Albertus Burgers liet in 1849 een molen bouwen aan de Amsterdamseweg te Arnhem, ter hoogte van de Rozenstraat. In 1870 werden molen en bedrijf verplaatst naar Klarendal. Weldra was de grootste afnemer de nabijgelegen (in 1885 gebouwde) Menno van Coehoornkazerne. Toen die kazerne in 1900 echter overging op een eigen maalinrichting, verloor de molenaar zijn belangrijkste klant. Dit had tot gevolg dat het met het bedrijf snel bergafwaarts ging.

Als nieuwe eigenaren wisten de gebroeders Reymes de zaak weer tot bloei te brengen, maar de crisistijd vanaf 1930 zorgde voor een nieuwe inzinking. In 1933 stortte de stelling in, maar die kon hersteld worden. Ook een grondige restauratie in 1936 lenigde voor even de ergste nood, maar de molen bleef meer geld kosten dan hij opbracht.

In 1951 kreeg de molen fokwieken en was de trots van Abraham "mulder Bram" Reijmes, maar de opkomende elektrische maalderijen maakten de windmolen ouderwets en kon Bram het weinige werk wat voor hem overbleef in zijn eentje aan.
In 1956 werd J. Oostendorp de nieuwe eigenaar. Hij maalde liever met de motor, waardoor verval snel toesloeg. In 1962 legde de gemeente Arnhem een draaiverbod op; in 1964 werd het wiekenkruis verwijderd.

De Stichting Vrienden van de Gelderse Molen, in 1964 opgericht, verkreeg later de molen en streefde naar algehele restauratie, welke in 1976 werd afgerond.

Ook in 1997 werd een flinke herstelbeurt uitgevoerd. Nauwelijks voltooid, werd de molen op 4 februari 1998 getroffen door een binnenbrand, veroorzaakt door kortsluiting in een koelkast. Vooral de zoldervloeren liepen aanzienlijke schade op. Medio zomer 1999 was deze schade hersteld en kon weer graan voor menselijke consumptie worden gemalen.

Eigenaren van de molen:
J. Oostendorp (1956 - 1974)