Molen Windlust, Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland

Zeer groot; de windvang is ook uitstekend met uitzondering van ZO.

Kortenoord 3
Aart Oskam / Gauke Weg / Gijs Heij

Woensdag 13:00 - 16:00 uur, zaterdag 11:00 - 15:00 uur en op afspraak.
Onderin en naast de molen bevindt zich een dagcentrum met o.a. een bakkerij en een theeschenkerij. Open maandag t/m vrijdag 10:00 - 16:00 uur.

Andere afspraken via 0180-318668 (D. Groenendal).

Meelproducten, 'Korenaertje', souvenirs, geschiedenis Stichting en molen Windlust.
Meelverkoop ook bij winkels in de omgeving van de molen.

informatie voor scholen

Op afspraak zijn groepen van harte welkom, de bijdrage per deelnemer is dan € 1,00. De kinderen krijgen een rondleiding, horen een stukje geschiedenis van Zuidplas en van het ambacht molenaar.

Van maandag tot zaterdag is de theeschenkerij open.

Ronde stenen molen, gedeeltelijk bepleisterd

Eén koppel 16der blauwe en twee koppel 16der kunststenen; drie regulateurs; mengketel; sleepluiwerk

versieringen

Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met enige bloemmotieven en de opschriften '1741' '2004' en daaronder "Wind lust' en het wapen van de provincie Zuid-Holland.

Rollenkruiwerk; 42 houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel, pal.

Bovenschijfloop 32 staven, steek: 11,1 cm.
Steenschijflopen 27, 25 en 27 staven, steek 9,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,32 (2x) en 1 : 6,83

Roede 196, Straathof
Straathof
Roede 197, Straathof
Straathof
Roede 1582, Pot
✉︎ 1582 binnen 1889 1890 binnen 1952 22,00

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering gekregen.

As 3, Geraedts
Geraedts
✉︎ 3 2004 2004 aanw. 04,90

?? (1776) Fa. Verbij, Hoogmade (2004)
geschiedenis

Deze molen heeft als voorganger een wipmolen gehad, zo is uit bouwhistorisch onderzoek gebleken. Nadat die wipmolen was uitgediend (of om een andere reden verdween) bouwde men hier in 1776 een nieuwe ronde stenen korenmolen.

Na ruim anderhalve eeuw te hebben gemalen, werd de molen steeds meer onderdeel van het eromheen groeiende maalbedrijf en in 1952 volgde de algehele onttakeling. Laatste windmolenaar was Gerrit van Waasbergen.

Voor de Windlust werd het er daarna niet mooier op: op den duur stond de stenen romp geheel ingebouwd; van binnen was het gaandewerk eruit gesloopt om plaats te maken voor graansilo's e.d.. Een vreemde opbouw werd bovenop de romp geplaatst en zo heeft de molen er een halve eeuw bij gestaan als onderdeel van een maalbedrijf.
Niet alles van de windmolen ging verloren: één roede ging naar de Vervoornemolen te Werkendam. Daar paste hij precies en hoefde niet te worden ingekort of verlengd.

Toen begin 21ste eeuw in Nieuwerkerk aan de IJssel duidelijk werd dat het maalbedrijf aldaar zou worden opgeheven, ging men serieus nadenken over de mogelijke rehabilitatie van de romp als windmolen.
Uiteindelijk ging dit allemaal door maar om te beginnen moest die romp 'iets' worden verplaatst: acht meter vanuit het dijklichaam en ruim 4,5 meter omhoog! Deze ongewone, maar voor Nederlandse ondernemers in de waterbouw ook uitdagende klus, slaagde met glans.
Het eigenlijke herstel van de molenromp en de reconstructie van het gaandewerk was hiermee vergeleken een duidelijk zaak: 5 oktober 2004 werden kap en roeden geplaatst en 20 mei 2005 werd de "Windlust' - voor de tweede keer in zijn bestaan - als windkorenmolen in gebruik genomen.

De molen is geregeld in bedrijf; in en om de molen bevindt zich een ontvangstcentrum dat gedreven wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Al met al een hele goede zaak!