Molen Korenlust, Stellendam

Stellendam, Zuid-Holland

3251 LL Stellendam
Wim Ziekman

Zaterdag 10:00 - 16:00 uur en als de molen draait. Niet op zondag.

Ronde stenen molen, geheel gewit
inrichting

Eén koppel 17der blauwe stenen en één koppel 15der kunststenen; mengketel; kammen-op-staven luiwerk; één koppel motorstenen. Restanten van pelwerk en buil.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met opschrift:
ANNO 1856
Korenlust

Op de zuidoostzijde een gevelsteen met de tekst
De eerste steen van dit gebouw
is gelegd door
Leendert Buth Johanniszoon
op den 9 maart 1856

Rollenkruiwerk; 35 ijzeren rollen. Kruirad (vroeger kruilier).
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 24 staven

Roede 657, Derckx
Derckx
Roede 658, Derckx
Derckx

As 354, Penn & Bauduin
Penn & Bauduin
✉︎ 354 1872 1872 aanw. 04,80

? (1856)
geschiedenis

Deze molen is gebouwd nadat de voorganger (anno 1821) door een orkaan in november 1838 van zijn fundamenten was geschoven. Diverse onderdelen van de oude molen werden hergebruikt in de huidige.

Op 7 oktober 1901 trof de bliksem één van de roeden, die daardoor aan één end verbrijzeld werd. Opmerkelijk genoeg sneuvelde hierbij ook de vangketting. Tien dagen later bestelde molenaar Nachtegaal bij de fa. Pot een nieuwe roede.
De familie Nachtegaal hield de molen tot 1957 in bedrijf, daarna maalde tot 1961 S.J. Later nog op commerciële basis.
Lang geleden werd hier ook gepeld; tot omstreeks 1927 was onder de stellingzolder een pelsteen aanwezig; hieraan herinnert nog de kist.

In 1961 werd de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Stellendam en in 1964/'65 volgde restauratie.
In 1988 ging het eigendom over op de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die in 1990 en 1994 restauraties liet uitvoeren. Bij de eerste daarvan werden beide oude Potroeden vervangen door nieuwe gelaste exemplaren.

In september 2008 werden de roeden tijdelijk verwijderd om in de werkplaats van molenmaker Herrrewijnen te worden hersteld. Op 8 oktober werden zij alweer gestoken.

In juli 2016 werd de molen stilgezet vanwege naderend herstel aan de stenen romp: die zou geheel worden schoongespoten en daarna opnieuw gewit. Evenwel gebeurde iets anders: de gehele witte verflaag werd verwijderd, zodat de molen er in de tweede helft van 2016 voor het eerst in vele jaren zijn oorspronkelijke gedaante toonde: in de kleur van gele baksteen. Eind 2016 heeft men de molen weer in de witte verf gezet.

Deze molen is wel toegeschreven aan D.D. van Dijk (1821 - 1905), een molenmaker van wie opvallend veel molens de 21ste eeuw hebben gehaald. Thans is men evenwel van mening dat deze molen (en ook de aan hem toegeschreven 'De Hoop' te Ouddorp) dermate veel van de door hem gebruikte bouwwijze afwijkt dat die toeschrijving niet waarschijnlijk is.

unieke eigenschap

Het kammen-op-staven luiwerk is uitermate zeldzaam, maar niet uniek: Langweer (Frl.) heeft het ook (zij het dat het daar geheel anders van proportie is).