Molen De Korenbloem, Oude-Tonge

Oude-Tonge, Zuid-Holland

De molen malend uit het zuiden met twee leenzeilen van de molen in Den Hout.

Oude-Tonge
Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Gemeente Oostflakkee, sectie C, nr. 1218
landschappelijke waarde
Zeer groot, dominerende functie: de molen is gelegen op een behoorlijk hoge dijk, aan de rand van het dorp.

Molendijk 101
3255 AM Oude-Tonge
Tim Grootenboer
06-52527948

Momenteel niet bekend. De meelverkoop gaat wel door!

Het winkeltje naast de molen is zes dagen per week geopend voor meelverkoop.

Ronde stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd en gewit
Gedekt met schaliën
inrichting

Eén koppel 16der blauwe stenen; één koppel 17der kunststenen; graanpletter; borstelbuil; graanschoner; graanbunker; sleepluiwerk.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'anno' '1748' en daaronder 'de Korenbloem'.

Gevelsteen met het opschrift:
Den eerst steen
is geleyt Door
Abraham Corne
lisse Noorthoeve
op den 25 Juny
Anno 1748

Sierlijk windwijzertje bovenop de kap.

Engels; 36 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel (schijfvormig). Pal.

Bovenschijf 31 staven, steek 10,5 cm.
Steenschijf 26 staven, steek 9,0 cm.

Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Roede 360, Straathof
Straathof
Roede 361, Straathof
Straathof
Roede 623, Derckx
Derckx
✉︎ 623 buiten 1989 1989 buiten 2022 23,80
Roede 624, Derckx
Derckx
✉︎ 624 binnen 1989 1989 binnen 2022 23,65
Roede 2066, Pot
Pot
✉︎ 2066 buiten 1907 1907? buiten 1988 23,70
Roede 2030, Pot
Pot
✉︎ 2030 binnen 1906 1906? binnen 1988 23,65
wiekverbeteringen

Deze molen kreeg in 1989 op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen. Daarvoor had deze molen geen wiekverbetering gekend.

As 500, Penn & Bauduin
Penn & Bauduin
✉︎ 500 1889 1889 aanw. 04,77

Op de plaats van deze molen stond vroeger een standerdmolen.

Van de huidige molen zijn o.a. eigenaar geweest: Dirk Landheer (rond 1850) en vanaf 1889 Pieter van Schelven.
Van Schelven investeerde direct na aankoop fors: het binnenwerk werd belangrijk verbouwd en ook kreeg de molen een nieuwe bovenas (mogelijk had deze molen tot dan nog een houten as). Ook later is nog enige malen iets veranderd: zo kwam in 1916 een koppel blauwe stenen te koop en in 1923 was, na aanschaf van een nieuwe, grotere motor de oude 'voor een spotprijs' te koop.

De investeringen in de molen gingen voor een flink deel met tweedehands materiaal. Er zijn vermoedelijk slooponderdelen van een poldermolen in verwerkt en, zeer opmerkelijk: de windpeluw is niet gezaagd maar gedisseld en veel te zwaar voor deze molen. Ongetwijfeld van elders afkomstig. Ooit is de lange spruit vervangen door een oude scheepsmast.
Nadat bij zwaar weer op 10 februari 1938 de koningspil brak is deze vervangen door een spil van een poldermolen aan de andere zijde van het dorp. Die molen had iets eerder zijn wiekenkruis verspeeld en werd niet meer hersteld. Ook enige trappen in De Korenbloem moeten uit die poldermolen afkomstig zijn. Verder is ook de overbrenging (die met ongeveer 1 : 5 wel erg traag was) gewijzigd en gebracht tot iets meer dan 1 : 6.
Maar dit alles verdient nog nader onderzoek.

Tot 1952 hield de familie Van Schelven de molen met windkracht in bedrijf. Daarna volgde stilstand en tenslotte verval.

Onderhandelingen tussen de gemeente Oostflakkee en de familie van Schelven over verkoop liepen vast, waarna Henk Star, zelf zoon van een molenaar, de molen aankocht met het doel, deze te laten restaureren. Helaas lukten zijn pogingen niet, maar Star vond wel een positieve oplossing: in 1988 verkocht hij de molen aan Stichting tot behoud der Flakkeese Molens.
(N.B. deze stichting ging later over in de Molenstichting Goeree Overflakkee, die uiteindelijk - met deze als eerste - 11 van de 12 molens op dit eiland in bezit zou krijgen).

Na overdracht aan de toenmalige stichting in 1988 volgde datzelfde jaar een flinke restauratie: veel werk werd verricht aan de stenen romp en de kap werd grotendeels vernieuwd; ook werden nieuwe roeden gestoken. Vanwege de plannen van Henk Star om hier weer een maalbedrijf te beginnen, werden die roeden uitgerust met fokken. Evenwel heeft de molen na 1989 alleen gedraaid, niet meer gemalen.

Dat draaien duurde tot medio 2022: beide roeden bleken toen in minder goede staat en men besloot, de molen stil te zetten. In juni gingen, in afwachting van nieuwe roeden, de zeilen eraf en zette men de kleppen in de fokken vast. Op 15 november werden de oude roeden doorgeslepen en verwijderd.

Op 1 december 2022 werden beide nieuwe roeden naar de molen getransporteerd en meteen gestoken, daarna bracht men de fokken, afkomstig van het vorige wiekenkruis maar nog prima in orde, aan. Intussen werd ook het gaandewerk nagekeken.
Op 14 december 2022 kon De Korenbloem weer draaien en 24 december probeerde de nieuwe molenaar het koppel blauwe stenen uit. Het resultaat viel zeker niet tegen, al moest er nog het nodige worden nagesteld.
Henk Star nam in januari 2023 na 40 jaar betrokkenheid bij deze molen afscheid, dit na zijn taak overgedragen te hebben aan Tim Grootenboer.

Tim Grootenboer nam vervolgens de molen in gebruik voor zijn maalbedrijf. Helaas moest hij eind maart 2024 besluiten de molen, vanwege scheurvorming in de stenen romp, voorlopig stil te zetten totdat hiervoor een oplossing is gevonden.

trivia

Op 25 januari 1990 woedde er in Nederland een felle storm die opliep tot orkaankracht. Door de hevige wind brak hier een maanijzer waardoor de vang onklaar raakte. Gelukkig was op dat moment een molenmaker in de molen werkzaam en die heeft erger kunnen voorkomen.