Molen Rode Molen, Oud Ade

Oud Ade, Zuid-Holland

Rode Polder
2374 BP Oud Ade
Paul Knelange

Ondertoren gedekt met riet
kap
Bovenhuis rood geverfd; wit afgebiesd; kap gedekt met riet, met een achterkeuvelens in de stijl van een bovenkruier

Stalen vijzel, Ø 1,10 m. buiten de molen

Zetelkruiwerk; kruirad
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Onderwiel 34 kammen
1e tussenwiel 29 kammen, steek 10,0 cm.
2e tussenwiel 95 kammen
3e tussenwiel 38 kammen
4e conisch tussenwiel 21 tanden
Vijzelwiel 39 conische tanden

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 172 1857 1857? aanw. 04,85
Schretlen & Co, D.A. ✉︎ ? 1883 1883? 1957

geschiedenis
Op 3 oktober 1628 werden de Noort- of Abdiënpolder, Frans Pietersz.- of Kerckepolder, Knotterpolder, Gasthuyspolder, Jan Gerritsz. polder, Jacob Pietersz. polder en de Schaekenpolder samengevoegd tot de Westlagelandspolder. Vermoedelijk is deze laatste naam reeds vroeg in onbruik geraakt: al in 1654 wordt in stukken over 'Roomolenpolder' gesproken.

De Rode polder (195 ha, opvoerhoogte 1,6 m.) werd tot begin 1959 op windkracht bemalen. Iets eerder, in 1957, had men vastgesteld dat de molen ingrijpend herstel nodig had. Vervolgens besloot het polderbestuur tot de bouw van een vijzelgemaal, waarna de molen niet langer werd gebruikt.
Na enige jaren van stilstand en verval werd de molen tussen 1968 en 1974 gerestaureerd en als reservegemaal instand gehouden. Later, in het tijdperk van vrijwillig molenaarschap, werd ook weer geregeld met de molen gedraaid en soms gemalen.

In de loop van 2013-2014 stelde men vast dat de molen aan het verzakken was: er ontstonden scheuren in de veldmuren en waterlopen. Verder was de molen toen nauwelijks maalvaardig te noemen: de vijzel stond door inklinking van de polder vrijwel droog.
Besloten wordt tot een grote restauratie waarbij de fundering vrijwel geheel werd vernieuwd, evenals de voor- en achterwaterloop. Ook heeft men een nieuwe verlengde vijzel aangebracht in een verdiepte en verlengde vijzelkom:
Deze ingrijpende restauratie, die een flinke periode in beslag nam, werd op 12 mei 2017 afgerond met een feestelijke ingebruikname. Wethouder mw. Peters van de gemeente Kaag en Braassem lichtte de vang.

toelichting naam

In 1654 wordt de 'Roomolenpolder' al in stukken vermeld, ongetwijfeld vanwege de kleur van het bovenhuis van de molen ter plaatse, ofwel: de polder is naar de molen vernoemd en niet andersom!

unieke eigenschap

De enige wipmolen waarvan het bovenhuis is gedekt met riet en bovendien is voorzien van een wolfsdak; het hoge deel van het bovenhuis lijkt dus op de kap van een bovenkruier.