Molen zoekplaatje,

verdwenen molen

foto gezocht

korte karakteristiek

naam
zoekplaatje
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
toestand
zoekplaatje
Ten Bruggencate-nr.
oude dbnr.
V17909
Meest recente aanpassing
|

locatie

plaats
plaats aanduiding
gemeente

levensloop

toestand
zoekplaatje
bouwjaar
verdwijningsjaar

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie

kenmerken windmolens

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
hoogte

geschiedenis

Deze afbeelding stond een poosje geplaatst bij dbnr 2360 ZH

- de molenromp op deze foto heeft een zeer opvallende, 'silhouetbepalende' knik in het metselwerk ter hoogte van de voormalige stelling;

Ik heb de database en Allemolens helemaal uitgeplozen wat betreft ronde stenen stellingmolens, maar kan deze romp niet thuisbrengen.

Reactie van Lolke Rang, 27-11-2021

Aanvulling: onze Goudse molenaar Willem Roose heeft op mijn verzoek bovenstaand probleem opgelost. De afgebeelde molen(romp) blijkt de verdwenen molen Windlust in Reeuwijk te zijn (dat de oplossing dus vlak bij Gouda gezocht moest worden is niet meer dan een amusant toeval). Onderbouwingen van deze identificatie zal ik desgewenst gaarne verstrekken.
Ik vermoed dat deze misinterpretatie is veroorzaakt door eenzelfde leesfout aangaande een fotobijschrift als die die indertijd Van Lambalgen in Molens in Zeeland in oude ansichten de wipstelling-houtzaagmolen van Broekerhaven in Brouwershaven deed plaatsen: waarschijnlijk stond er ooit bij een exemplaar van deze rompfoto geschreven Reeuwijk en werd dat door een andere scribent misgelezen en doorgegeven als Rijswijk. Elke andere verklaring zou in mijn ogen die overeenkomst tussen deze beide plaatsnamen IETS te toevallig maken.

Lolke Rang, 7 december 2021
afbeelding van onze ondersteuners