Molen Haarmolen, Hardenberg

Hardenberg, Overijssel

loon f 160, benevens kost en inwoning.
Adres franco of in persoon bij E. Nijzink te Heemse.

30-04-1932: Overijsselsch dagblad
De molen „De Brink’”.
— Wat wij gevreesd hadden staat werkelijkheid te worden; de eeuwenoude molen aan den Brink te Heemse in deze gemeente, een sieraad van de omgeving, zal binnen eenige dagen zijn wieken verliezen. Het is jammer dat dit monumentale historische gebouw van zijn schoonheid beroofd wordt. Reeds op de kaart van Hardenberg en omgeving, door den bekenden Cartograaf Jacobus van Deventer in opracht van Koning Philips II in het laatst der 16e eeuw geteekend, kwam hij voor. Reeds vanaf 1533 heeft hij zijn gewichtige functie vervuld, want in dat jaar werd hem zooals dat toen ter tijde beschreven werd „de wind gegund”. De tegenwoordige eigenaar, de heer M. J. Nijzink, heeft thans het besluit genomen tot verkoop der wieken. Zij gaan naar Duitschland.

Excerpten uit Sallands' Volksblad, 1946 - tweede halfjaar.
Op 25 oktober 1946 kondigde de Ver. De Hollandsche Molen aan dat deze molen spoedig zou worden onttakeld.

wetenswaardigheden

Op de molenromp is circa 1953 een uitkijkpost van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) ingericht, met postnummer 1B2. Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het is dan de tijd van de Koude Oorlog. De eigenaar was toen J.H. Overweg. In 1964 is deze functie komen te vervallen.

De heer J.H. Hofsink was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost.

Informatie van Sandra van Lochem, 22 mei 2012

trivia

NB Het bouwjaar is volgens de RDMZ 1831, ook is het mogelijk dat het 1838 is, dit stond in de advertentie toen de molenromp te koop stond. Dit moet nog uitgezocht worden.