Molen Windlust, Wateringen

Wateringen, Zuid-Holland

Zeer groot, dominerende functie voor dorp en omgeving

Heulweg 8
2291 BX Wateringen

Tijdelijk niet te bezichtigen (zie 'Geschiedenis').
Onderin de molen bevindt zich het bedrijf van de gebr. Bom. Hier is allerhande diervoeding te koop (0174-292274).

Diervoeders en meelproducten (tel. 0174-292274)

Ronde stenen molen, geheel gepleisterd en gecementeerd
inrichting

Eén koppel 16der blauwe stenen, sleep- en elektrisch luiwerk; elevator; verschillende elektrisch aangedreven maalderijmachines

versieringen

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met in geel het opschrift 'ANNO 1869' en opgelegde vrij grof bewerkte engelen met bazuinen, voorts in het midden een opgelegd uitgezaagd wapen met grijs veld en zwarte ster (wapen van Wateringen).

Op de groene witgerande achterbaard het gele opschrift: WIND LUST

De sluitsteen in de toog boven de toegangsdeur vermeldt:
WINDLUST C.P. PERSOON 1869
N.B. Het raam onder deze sluitsteen heeft zeer fraai vormgegeven glasroeden.

Rollenkruiwerk; 48 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijfloop 24 staven, steek 10,3 cm.

Beijk ✉︎ 85 binnen 2023 nog niet binnen 25,40
Beijk ✉︎ 86 buiten 2023 nog niet buiten 25,40
Derckx ✉︎ 69 buiten 1972 1972 buiten (aanw.) 25,40
Derckx ✉︎ 70 binnen 1972 1972 binnen (aanw.) 25,40
Pot ✉︎ 1609 buiten 1890 buiten 1950 24,80
wiekverbeteringen

Deze molen was vanaf ca. 1907 tot de onttakeling van 1954 op de binnenroede uitgerust met zelfzwichting. Bij de rehabilitatie van 1972 zijn beide roeden uitgerust met Oud-Hollandse ophekking met zeilen.

As 139, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ 139 1856 1881 aanw. 04,27

P. van Beek, Rijnsaterwoude (1972)
geschiedenis

Deze molen is in 1869 gebouwd als opvolger van een, vermoedelijk, wipkorenmolen. Met een hoogte van ruim 30 meter is de Windlust voor een dorp uitzonderlijk hoog, het is ook met afstand de hoogste molen van het Westland.

Op 14 november 1880 brandde de deze molen, amper 11 jaar oud, uit. Herstel volgde vrij spoedig daarna. Hierbij heeft men de kap van een aanzienlijk kleinere molen (gezien de constructie afkomstig uit Groningen of Friesland) gebruikt. Ook werd de stelling herbouwd in een afwijkende achtkante vorm met buitensluiting. Later kreeg de molen op de binnenroede zelfzwichting. Van dit laatste resteert de doorboorde bovenas.

In het begin van de jaren '30 kwam de windkracht buiten gebruik en raakte de molen in verval. In 1946 heeft men de stelling verwijderd en in 1954 verdwenen de roeden (die vervolgens naar de Seismolen te Middelburg gingen). Inwendig volgde ook onttakeling: het gaandewerk werd verwijderd en in de Aeolus in Vlaardingen aangebracht (die molen werd, na bijna 40 jaar onttakeld te zijn geweest, in ere hersteld). In Wateringen bleef een hoge stenen molenromp met kap en bovenas achter.

In de loop van de jaren '60 werd het initiatief genomen tot rehabilitatie en met succes: in 1969 kocht de speciaal opgerichte Stichting Vrienden van de Wateringse Molen de kale molenromp en ging aan de slag. Op 1 mei 1972 nam men een geheel gerestaureerde molen in gebruik.

De molen kreeg een nieuwe, ruimere kap en een stelling met de meer gebruikelijke twaalfhoekige vorm. Het gaandewerk kwam, zónder bovenas (want die was er nog), maar verder compleet met bovenwiel en een koppel maalstenen, van de in april 1971 onttakelde korenmolen 't Hert te Rhoon. Ooit moeten zich in de Windlust vier koppel maalstenen hebben bevonden.

De molen is jarenlang in gebruik geweest bij de familie Hoek. David Hoek woonde met zijn huishoudster Betsie Edixhoven in het huisje naast de molen.
Vervolgens werd de familie Bom eigenaar. De elektrische malerij die langzaam maar zeker groeide is nog steeds in de molen aanwezig, in een aanbouw bevindt zich de diervoederwinkel en zo is deze molen een zeer goed voorbeeld van een uit een windmolen ontwikkelde maalderij. Oud-eigenaar en -molenaar Wim Bom overleed op 10 december 2016, 100 jaar oud.

De molen was zeer geregeld in bedrijf waarbij ook werd gemalen. Niet zelden op windkracht voor de malerij beneden!
Dit alles duurde tot augustus 2022: toen bleek na onderzoek dat beide inmiddels 50 jaar oude gelaste roeden gebreken vertoonden. Als gevolg is de molen stilgezet en tot nader order ook niet te bezichtigen.
De zeilen gingen eraf en de windborden eruit. Aldus stond de molen te wachten op betere tijden.

Nieuwe roeden werden besteld en waren na zekere tijd gereed; in maart 2024 begon de firma Verbij met het kaalzetten van de oude roeden.

wetenswaardigheden

George Middendorp droeg, na hier jarenlang molenaar te zijn geweest, eind 2021 het stokje over aan Bram Wildenberg (en emigreerde vervolgens naar Brazilië).