Molen Oude Weteringmolen, Streefkerk

Streefkerk, Zuid-Holland

Oude Weteringmolen
Maalvaardig in circuit
bestemming

Vh. Bemalen van de polder Streefkerk en Kortenbroek (1e trap), thans buiten bedrijf, recreatiewoning

Beneden Tiendweg 10
2959 BA Streefkerk
fietsroute in de buurt van Oude Weteringmolen via fietsnetwerk.nl
01495
| Foto as
Molen 01495 Oude Weteringmolen (Streefkerk)
Louis Maas (6-10-2018)

Streefkerk
Molenlanden, Zuid-Holland
Gemeente Streefkerk, sectie A, nr. 3096

Beneden Tiendweg 10
2959 BA Streefkerk
Cees Noorlander
06-5145 3677

Op afspraak

Ondertoren, gedekt met riet, op veldmuren van 0,50 m.
Bovenhuis zwart geteerd; kap gedekt met gepotdekselde planken

Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,94 m.; breedte 0,52 m.
Woning in de molen.

Zetelkruiwerk. Kruirad met hoge bank.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; evenaar.

Onderwiel 82 kammen

Pannevis ✉︎ g.n. binnen 1873 1873 binnen 1975 25,00
Pannevis ✉︎ g.n. buiten 1873 1873 buiten 1975 25,00

As 185, Sterkman & Zn, wed. A.
Sterkman & Zn, wed. A.
✉︎ 185 1862 1862 aanw. 05,64
onbekend ✉︎ ? ? aanw.

of eerder

Fa. de Gelder, Arkel (1976/77)

De SIMAV is eigenaar sinds 1957, daarvoor was dat de polder Streefkerk & Kortenbroek.

Dit is de zuidelijkste van de drie ondermolens van de polder Streefkerk en Kortenbroek.

Op 11 juni 1759 werd het maken van nieuwe wielbakken voor de Oude Weteringmolen en de Hoge Tiendwegmolen aanbesteed. De laagste inschrijver was Cornelis Noordegraaf, metselaar te Oud-Alblas, die de werkzaamheden aannam voor ƒ 525,--.
Op 21 mei 1783 werd een openbare inschrijving gehouden voor het vernieuwen van de voorwaterloop en een gedeelte van de krimpmuur. Het werk werd weer uitgevoerd door Cornelis Noordegraaf, nu voor ƒ 578,--.
Op 22 juni 1846 werd voorgesteld de molen vijftig duim te verhogen en het scheprad dertien duim te lichten Door de geringe tasting zou weliswaar het rendement van het scheprad verminderen, maar de dan gunstigere afschothoek van de schoepen werd van meer belang geacht. Deze werkzaamheden werden in 1847 uitgevoerd. Toen de molen op de vijzels stond, werd meteen een muurplaat vernieuwd.
In augustus 1873 kreeg deze molen de eerste ijzeren roeden in zijn bestaan. Evenwel brak er nog hetzelfde jaar een stuk van de binnenroede af. Die is daarna gerepareerd en heeft het, naar is aan te nemen, uitgehouden totaan de restauratie die in 1975 begon.

Zoals bekend kwam deze molen, mét de vier andere molens van deze polder, in 1951 buiten bedrijf. Hierna volgde een lange periode van stilstand en verval.
De redding hier vond bijna 25 jaar later plaats: in april 1975 begon molenmakerij De Gelder met een zeer ingrijpende restauratie. Roeden met hekwerk en borden, beplanking van bovenhuis en kap, de complete staart, penbalk, vangstukken, schoepen van het scheprad en het rietdek van de ondertoren vervangen. Daarnaast werd nog metselwerk uitgevoerd aan de waterlopen en veldmuren.
Na de restauratie werd de molen op 2 september 1976 officieel in bedrijf gesteld. Op dezelfde dag werden ook de Stijve Molen te Meerkerk en de Bonk te Lexmond officieel in gebruik genomen.

Jaren na deze restauratie bleek vervanging van de voegburrie noodzakelijk. In de zomer van 1989 bracht men nieuwe voegburriebalken, kalven en steenburriebalken aan.
In april 2010 werd begonnen met herstel van de waterlopen. De toog boven de achterwaterloop werd geheel vervangen; ook werd de molenwerf opgehoogd.
Minstens zo belangrijk was de behandeling van delen van het bovenhuis tegen de bonte knaagkever. Delen van windpeluw, boventafelement en achterzomer werden uitgehakt en vervolgens aangegoten met epoxyhars.

Een uitvoeriger toelichting over opkomst, bloei, (bijna) ondergang en rehabilitatie van de molengroep van Streefkerk is te vinden in het record van de Kleine Molen.

toelichting naam

Deze molen heeft zijn naam al zeer lang. Het polderbestuur heeft het in de 19de eeuw over de "Oude Weteringsche Molen".

wetenswaardigheden

Uit onderzoek in het polderarchief in 2024 kwamen nadere details over de bovenas naar voren. Deze blijkt in 1862 voor deze molen besteld en ook gestoken.