Katwijk aan den Rijn , Zuid-Holland
Naam De Geregtigheid
Eigenaar Gemeente Katwijk
Bestemming Vh. het malen van graan; thans buiten bedrijf
Molenaar J. en C. Bouma

Wiekverbeteringen Rond 1930 werd de binnenroede voorzien van het systeem-Dekker.
In 1951 volgde verdere verbetering toen op de binnenroede een Ten Haveklep met Van Bussel-achtige stroomlijn werd aangebracht. Toen kreeg de buitenroede het Dekkersysteem.
Na diverse malen brandschade en stilstand werd de molen in 1969 weer voorzien van Oud-Hollandse ophekking.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed.A.03131865?aanw.05.10 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Eén koppel 17der en één koppel 16der kunststenen (met silo); regulateur; sleepluiwerk
Molenmaker ? (1740)
Fa. de Gelder, Valkenburg ZH (1969)
Versiering
Aardige baard, wit geverfd, donkergroen afgebiesd, met het opschrift 'Anno 1740' en onderaan een in groen uitgevoerde boom.

Boven de oostelijke inrijpoort een klein steentje met daarop een manshoofd en daaronder het bouwjaar '1740'.

Direct daaronder een gevelsteen met daarop de afbeelding van een weegschaal en de tekst: ’t Gewigt te ligt of T’Zwaar Is een Grouwel voor den Heer Maar Valsheid in de waar Dat kwetst de Ziele meer' Gestigt by Henderik van der Muele A: 1740 En de eerste Steen geleyd Door Jacobus van der Muele den 24. April

Aan het uiteinde van de vangstok een uit hout gesneden kat.
Voorganger Molen van Katwijk (2e), Katwijk aan de Rijn
De molen werd gesticht door Hendrik van der Muele.

Rond 1930 werd het wiekenkruis gemoderniseerd door toepassing van het stroomlijnsysteem Dekker op de binnenroede. In 1951 werd de molen verder verbeterd door de toepassing, op de binnenroede, van een Ten Haveklep. De buitenroede werd vervolgens van het Dekkersysteem voorzien. Vreemd genoeg betekende dit voor de molen het voorlopige einde, want met dit wiekenkruis is nooit gemalen.

Behalve een graanmalerij werd er naast de molen ook een grasdrogerij gevestigd. Dat dit  brandgevaarlijk was, is wel gebleken: in 1956, 1961 en 1963 brak daar brand uit. In 1961 ging als gevolg vrijwel het gehele binnenwerk van de molen verloren, al bleef de buitenkant vrijwel onbeschadigd. In 1963 brandde de naast de molen gevestigde graanmalerij uit maar kon de brandweer verder onheil voorkomen. In 1967 werd de molen, in afwachting van restauratie, voorlopig onttakeld.

In 1969 volgde algeheel herstel. Hierbij werden de kapvorm gewijzigd en nieuwe roeden gestoken (die weer Oud-Hollands werden opgehekt). Het binnenwerk (zolders en gaandewerk) moest uiteraard geheel nieuw worden gemaakt.
Sindsdien draaide de molen weer regelmatig; gemalen werd er in het begin ook nog; thans niet meer.

In 2010 kreeg de molen nieuwe roeden; de ruim 40 jaar oude Bremer-roeden verkeerden, mede omdat deze molen dicht bij zee gelegen is, in minder goede staat. De nieuwe roeden zijn bovendien duidelijk langer dan de vorige.
Deze molen heeft de naam "De Geregtigheid" vanaf de bouw.

Laatst bijgewerkt: maandag 22 juli 2013 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Geregtigheid, Katwijk aan den Rijn home vorige pagina