Hoornaar, Zuid-Holland
Oudendijkse Molen
Deels losse, deels vaste Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; dwarse binnenvangstok
Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,53 m.: breedte 0,47 m.
Overbrengingsverhouding 1, 65 : 1.
Fraaie makelaar
Geschiedenis
Deze molen is, met de Scheiwijkse molen, overgebleven van een poldercombinatie die 'Het Land der Zes Molens' werd genoemd. De andere vier zijn inmiddels verdwenen.
Deze molen heeft tot 1967 dienst gedaan en is sinds 1970 eigendom van de SIMAV.

Uit de polderrekeningen is gebleken dat de Oudendijkse Molen in 1683 nagenoeg geheel moet zijn vernieuwd.

Tijdens herstelwerkzaamheden in 1941 werd een houten buitenroede door de opzichter van de polder nog bruikbaar verklaard. Molenmaker Van Bussel vond de roede echter te onbetrouwbaar om er zijn stroomlijnsysteem op aan te brengen. Korte tijd daarna brak de roede bij een zware nachtelijke storm. Een nieuwe roede werd geleverd door de firma Pot in Kinderdijk. Deze buitenroede werd van het Van Bussel-systeem voorzien.
In 1943 werden de voor- en achtervelgen van het bovenwiel en de bovenschijfloop vervangen. Voor de schijven van de schijfloop werd gebruik gemaakt van een schijfloop van een molen uit Rijnland. Aan deze schijven nieuwe segmenten aangelijmd en voorzien van het juiste aantal gaten op de gewenste steek.

In november 1967 brak tijdens het malen de binnenroede. Het polderbestuur vond de herstelkosten te hoog en zette de molen stil. In 1970 werd de molen eigendom van de regionale molenstichting SIMAV. In hetzelfde jaar werd een nieuwe Bremer-roede gestoken die oud-hollands werd opgehekt. Bij plaatsing hiervan bleek dat de buitenroede, nog voorzien van het systeem Van Bussel, onbetrouwbaar was. In afwachting van vervanging werd de roede toen meteen van het hekwerk ontdaan en stond de molen helaas vele jaren stil.

Pas in 1983-1984 werd de grote restauratiebeurt uitgevoerd door de firma Woudenberg uit Ameide. Hierbij werden een groot deel van het bovenhuis, de staart en het wiekenkruis vernieuwd, evenals deuren, kozijnen en rietdek van de ondertoren. Op 5 oktober 1984 werd de molen door M.W. Schakel, burgemeester van Hoornaar, Noordeloos en Hoog-Blokland, opnieuw in gebruik gesteld door het lichten van de vang.

In 2009 werd een nieuwe binnenroede gestoken die meteen het systeem-Van Bussel kreeg. Volgens berichten doet de molen het hiermee uitstekend.

Een bijzonderheid is dat de vang hier niet bediend wordt door een evenaar, maar door een dwars aangebrachte vangstok aan de binnenzijde van het trapbint. Hierdoor hangt het vangtouw links van de trap. Dergelijke binnenvangstokken komen ook voor bij de twee wipmolens van Gorcum.
Aanvullingen

De naam 'Oudendijkse Molen' bestaat al zeer lang. Echter: in het kadaster van 1811-1832 wordt gesproken over de 'Lutter Waardse Molen'.
Oudendijkse Molen, Hoornaar, Foto: Frits Kruishaar (24-11-2012).
Oudendijkse Molen, Hoornaar, Foto: Toby de Kok (20-1-2007).
Oudendijkse Molen, Hoornaar, Foto: Frans Klijn (13-12-2008).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oudendijkse Molen, Hoornaar home vorige pagina