Hoogmade, Zuid-Holland
Naam Grosmolen
Ligging Doespolderweg 4
2355 CP Hoogmade
Gemeente Kaag en Braassem
Kadaster Gemeente Woubrugge, sectie A, nr. 823
Monumentennummer 39537
Landsch. waarde Zeer groot; na de aanleg van de rondweg om Hoogmade is deze vanouds moeilijk bereikbare molen zeer goed 'in beeld' gekomen.
Eigenaar Rijnlandse Molenstichting
Bestemming Bemalen van de Voorofse- of Grospolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar A. Merkelbag / Th. Borsboom
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait

Kap Bovenhuis rood geverfd, wit afgebiesd; kap gedekt met geteerde houten delen.
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Totaan de grote restauratie van 1966/'67 had deze molen op de binnenroede de 'spleetwiek' van Dekker. Dit moet rond 1951 of iets daarna zijn aangebracht. De buitenroede had het 'half-verdekkerd'. Alles werd in 1967 weer gewijzigd in Oud-Hollands.
klik voor meer info Waasdorpg.n.binnen??1986?15.50 m.
klik voor meer info Kon.Ned.Grofsmederij???aanw.-
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting Halfgesloten ijzeren scheprad, 4,60 m.; breedte 0,25 m. buiten de molen
Voorganger Grospolder, Hoogmade
Geschiedenis
De molen bemaalde de Gros- of Voorofschepolder (ca. 65 ha; opvoerhoogte 1,60 m.) en verving een omgewaaide wipmolen die in 1632 nieuw was gebouwd of van een andere plek in de polder kwam. De polder zelf werd in 1570 gesticht.

In 1945 heeft de polder na een dijkdoorbraak enige tijd onder water gestaan. Deze molen bleef tot 1956 voor het bemalen van de Voorofse polder in bedrijf en raakte daarna snel in verval. Nadat de Rijnlandse molenstichting in 1961 eigenaar was geworden, volgde er in 1966/'67 een flinke restauratie.

Door het voortdurende dalen van het polderpeil heeft het scheprad vrijwel geen tasting meer en is dit alleen via kunstgrepen van water te voorzien. Bovendien is het afschot van dit scheprad veel te vlak om water te kunnen opvoeren. Van een echt maalvaardige molen is daarom helaas geen sprake meer.

Opmerkelijk is verder de bovenas, die duidelijk te groot is voor deze molen en daarom waarschijnlijik tweedehands. Om de roeden enigszins in het midden te kunnen plaatsen zijn extra vulhouten aangebracht.

Laatst bijgewerkt: zondag 13 april 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Grosmolen, Hoogmade home vorige pagina