Molen De Dankbaarheid, Herkingen

Herkingen, Zuid-Holland

Vrijwel iedere zaterdag 10.00 - 16.00 uur en op afspraak.

fietsroute in de buurt van De Dankbaarheid via fietsnetwerk.nl

Ronde stenen molen, tot ca. 40 cm. onder de kuip geheel gepleisterd en gewit

Eén koppel maalstenen; sleepluiwerk

versieringen

Apart vormgegeven baard met het opschrift "anno 1842" en daaronder in grote letters de naam van de molen (plus enige rozetten ter versiering).

Gevelsteen met het opschrift:
De eerste steen
is gelegd op den
2 aug 1841 door
Willem Voorbeytel
Simons Zoon
Oud 3 jaren

Opmerkelijk hier is de wijze van pleistering: de omlijstingen van ramen en deuren zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, dat sterk contrasteert met de grotendeels gepleisterde en gewitte molenromp.

Rollenkruiwerk; 21 houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Steenschijfloop 25 staven, steek 8,8 cm.

Roede 274, Straathof
Straathof
Roede 211, Straathof
Straathof
Roede 185, Bremer
Bremer
✉︎ 185 buiten 1971 1971 buiten 2014 19,00
Roede 184, Bremer
Bremer
✉︎ 184 binnen 1971 1971 binnen 2006 19,00
Pot ✉︎ 2148 binnen 1910 1910 binnen 1970? 19,25
Derckx ✉︎ 995 binnen 2005 n.v.t. binnen 2005 19,00

As 546, Penn & Bauduin
Penn & Bauduin
✉︎ 546 1915 1915 aanw. 03,72

geschiedenis

De molen heeft vele eigenaars gehad. Onder hen waren bijvoorbeeld: Johannes Gilleszoon Nijpjes en later diens zoon Gilles (in 1913 was deze samen met Cornelis Keyzer eigenaar).

Het grootste drama voor deze kleine korenmolen voltrok zich op 30 augustus 1915: toen raakte deze door blikseminslag zwaar beschadigd, want als gevolg ging het wiekenkruis verloren.
Men ging echter direct over tot herstel: er werden een nieuwe bovenas en roede besteld. Aan te nemen is dat de andere roede, de nog vrijwel nieuwe Pot 2148 uit 1910, het drama overleefde en (mogelijk na reparatie) weer is gestoken.

In 1960 kwam de molen definitief buiten gebruik. C.L. Hogerwerf, de laatste die beroepsmatig op windkracht had gemalen, gebruikte de molen vanaf die tijd alleen nog als pakhuis. Nadat de Kruiningse koopman A. Everdijk de molen in 1963 had gekocht, liet deze in 1966 delen van het gaande werk en de twee koppel stenen verwijderen om de vrijgekomen ruimten in te richten als weekendverblijf.

Bij een restauratie in 1971 kreeg de molen een nieuwe kap en roeden. In latere jaren werd de molen verkocht aan de gebroeders Coeleweij. In 1978 begonnen zij in eigen beheer een nieuwe restauratie en slaagden erin, de molen voorlopig draaivaardig te maken. In 1990 volgde verkoop aan de Molenstichting Goeree-Overflakkee.

In 1994 werd de romp gerestaureerd, in 1996/1997 werd de molen door Wim Herrewijnen verder draaivaardig gemaakt. Dezelfde molenmaker leverde de molen in 2000 maalvaardig op. In 2007 werd het spoorwiel vervangen; het oude was sterk door houtworm aangetast.

In het voorjaar van 2014 werd de molen tijdelijk stilgezet: de buitenroede was 'op' en diende vervangen te worden. Later werd die roede gestreken, zodat er met één roede kon worden gedraaid. In oktober 2014 werd een nieuwe buitenroede gestoken en opgehekt.

Opmerkelijk voor een Zuid-Hollandse molen is de lange spruit: die is in het midden van de kap aangebracht en niet voorin. Oorspronkelijk was dit zo; later is deze vervangen door een 'normale' lange spruit, maar bij de laatste grote herstelbeurt is dit teruggerestaureerd.

Deze molen heeft de jongst bekende Penn & Bauduin-as: in 1915 speciaal voor deze molen gegoten.