Herkingen, Zuid-Holland
Naam De Dankbaarheid

Romp Ronde stenen molen, tot ca. 40 cm. onder de kuip geheel gepleisterd en gewit
klik voor meer info Derckx0995binnen2005n.v.t.200519.00 m.
klik voor meer info Penn & Bauduin054619151915aanw.03.72 m.
Inrichting Eén koppel maalstenen
Versiering
Apart vormgegeven baard met het opschrift "anno 1842" en daaronder in grote letters de naam van de molen (plus enige rozetten ter versiering).

Gevelsteen met het opschrift:
De eerste steen
is gelegd op den
2 aug 1841 door
Willem Voorbeytel
Simons Zoon
Oud 3 jaren

Opmerkelijk is de wijze van pleistering van de romp: de omlijstingen van ramen en deuren zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, dat sterk contrasteert met de grotendeels gepleisterde en gewitte molenromp.
Geschiedenis
De molen heeft vele eigenaars gehad. Onder hen waren bijvoorbeeld: Johannes Gilleszoon Nijpjes en later diens zoon Gilles (in 1913 was deze samen met Cornelis Keyzer eigenaar).

Het grootste drama voor deze kleine korenmolen voltrok zich op 30 augustus 1915: toen raakte deze door blikseminslag zwaar beschadigd: het wiekenkruis ging verloren. Men ging echter direct over tot herstel: er werden een nieuwe bovenas en roede besteld. Aan te nemen is dat de andere roede, de nog vrijwel nieuwe Pot 2148 uit 1910, het drama overleefde en weer is gestoken.

In 1960 kwam de molen definitief buiten gebruik en raakte in verval. Molenaar C.L. Hogerwerf, de laatste die beroepsmatig de windkracht gebruikte, hield de molen vanaf die tijd alleen nog als pakhuis. Nadat de Kruiningse koopman A. Everdijk de molen in 1963 had gekocht, liet hij in 1966 delen van het gaande werk en de twee steenkoppels verwijderen om de vrijgekomen ruimten in te richten als weekendverblijf.

Bij een restauratie in 1971 kreeg de molen een nieuwe kap en roeden. In latere jaren werd de molen verkocht aan de gebroeders Coeleweij. In 1978 begonnen zij een nieuwe restauratie en slaagden erin, de molen voorlopig draaivaardig te maken. In 1990 volgde verkoop aan de Molenstichting Goeree-Overflakkee.

In 1994 werd de romp gerestaureerd, in 1996/1997 werd de molen door Wim Herrewijnen draaivaardig gemaakt. Dezelfde molenmaker leverde de molen in 2000 maalvaardig op.
In 2007 werd het spoorwiel vervangen; het oude was sterk door houtworm aangetast.

In het voorjaar van 2014 werd de molen tijdelijk stilgezet: de buitenroede was 'op' en diende vervangen te worden. Later werd die roede gestreken, zodat er met één roede kon worden gedraaid. In oktober 2014 werd een nieuwe buitenroede gestoken en opgehekt.

Opmerkelijk voor een Zuid-Hollandse molen is de lange spruit: die is in het hart van de kap aangebracht en niet voorin. Oorspronkelijk was dit zo; later is deze vervangen door een 'normale' lange spruit, maar bij de laatste grote herstelbeurt is dit teruggerestaureerd.
De molen met de jongst bekende Penn & Bauduin-as: speciaal voor deze molen gegoten in 1915.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 5 december 2014 | Roede(n)

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Dankbaarheid, Herkingen home vorige pagina