Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland
Naam Rooie Wip
Ligging Gemeneweg 22
2391 NB Hazerswoude-Dorp
Kadaster Gemeente Hazerswoude, sectie A, nr. 2430
Monumentennummer 21063
Landsch. waarde Zeer groot; beplantingen langs de Gemeneweg en een te groot huis vlakbij de molen werken verstorend
Eigenaar Stichting Molen De Rooie Wip
Bestemming Vh. bemalen van de Gemenewegse Polder, thans buiten bedrijf
Molenaar Kees van der Leede / Nico Varkevisser
Bezoekmogelijkheid Zaterdag als de molen draait (groepen graag op afspraak)

Kap Bovenhuis rood geverfd, wit afgebiesd; kap gedekt met gepotdekselde planken
klik voor meer info Pot1356buiten18821883?199521,50 m.
Inrichting Gesloten ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,70 m.; breedte 0,37 m.
Eigen website Rooie Wip
Geschiedenis
Rond 1567/1570 is de Gemenewegse polder gesticht. De huidige molen is in 1639 gebouwd, als opvolger van een molen die elders in de polder stond en vermoedelijk dateerde uit ca. 1570. Op 2 juni 1639 was de nieuwe molen maalvaardig.

Eind 1708 werd het bovenhuis van de molen door een zware storm van de ondertoren geblazen, waarna prompt herstel volgde. In 1876 kreeg de molen een ijzeren scheprad en in 1881 een dito bovenas.

De molen bleef tot 1957 in vol bedrijf, was daarna tot 1960 reservebemaling en werd toen, tezamen met het zomerhuis, voor € 7500,- aan een particulier verkocht.
Het overtollige water werd vanouds via de Lodewijksvaart in de Oude Rijn gemalen. Deze vaart werd, tegelijk met de verkoop, in 1960 afgedamd, waardoor de molen zijn bemalingsfunctie verloor. Bij een ruilverkaveling in 1990, waarbij de Gemenewegse en de Rijnenburgerpolder werden samengevoegd, kreeg de molen een maalcircuit aangelegd.

In 1994/95 onderging de molen een grondige restauratie door molenmakerij Verbij. Hierbij werden onder meer nieuwe roeden gestoken.

Opmerkelijk is, dat de steenlijsten al sinds 1894 uitgevoerd zijn in profielstaal. Bij de laatste restauratie is deze aparte constructie gehandhaafd.
Over de naam:
De naam "Rooie Wip" is zeer algemeen in gebruik en dateert mogelijk van rond 1918, toen de molen ook seinmolen werd. De aanduiding "Gemenewegse molen", die strikt genomen beter is, is niet in gebruik.

Laatst bijgewerkt: woensdag 26 maart 2014 | Verwijzingen

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Rooie Wip, Hazerswoude-Dorp home vorige pagina