Hazerswoude-Rijndijk, Zuid-Holland
Naam De Rijnenburger
Ligging Van Beethovenlaan 63A
2394 HB Hazerswoude-Rijndijk
Kadaster Gemeente Hazerswoude, sectie B, nr. 2801
Monumentennummer 21067
Landsch. waarde Aan de noordzijde staat deze molen vrijwel ingebouwd; van O tot W over Z is deze molen vrij in het zicht en de wind gelegen, al werkt een geluidsscherm langs de snelweg N11 wel storend.
Eigenaar Gemeente Alphen aan den Rijn sinds 1-01-2014, daarvoor de gemeente Rijnwoude
Bestemming Vh. bemalen van de Rijnenburgerpolder, thans buiten bedrijf
Molenaar Maurice Pelle / Ron Wendel
Bezoekmogelijkheid Als de blauwe wimpel uithangt

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 1,60 m.
Wiekenvorm Systeem-Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen In 1955 of '56 werd de binnenroede voorzien van de zgn. halve verdekkering, hier uitgevoerd in triplex. In 1960 kreeg de buitenroede het systeem-Fauël (fokwieken).
Bij de restauratie van 1981/82 werd op beide roeden het systeem-Fauël aangebracht, hier ook met automatische remkleppen.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting IJzeren scheprad, Ø 5,65 m.; breedte 0,47 m. in de molen. Wateras fabr. Enthoven nr. 689 (1893).
Kleine woning in de molen (niet in gebruik)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'Anno 1722'
Eigen website De Rijnenburger
Voorganger Oude Rijnenburgermolen, Hazerswoude-Rijndijk
Geschiedenis
In 1517 is hier al sprake van de Rijnenburgermolen(polder). In 1744 werd het gebied van het naastgelegen Smakkerspoldertje bij dat van de Rijnenburger gevoegd. De huidige molen werd gebouwd ter vervanging van een verbrande wipmolen.

Tot 1965 bemaalde de molen op windkracht de Rijnenburgerpolder, waarna zijn taak werd overgenomen door een gemaal.

De molen raakte daarna langzamerhand in verval, verloor door de toenemende bebouwing zijn uitwatering op de Oude Rijn en raakte als gevolg aan één kant steeds meer ingesloten door een nieuwe woonwijk.

In 1964 werd de toenmalige gemeente Hazerswoude eigenaar. In 1981 volgde een forse restauratie, waarbij de molen onder meer werd rechtgezet. Ook werd de kleine, maar authentieke woning zorgvuldig hersteld. Sinds deze functioneert de molen als verversings- c.q. doorstroommolen voor de wijk Rijnenburg.

In 2007 werd de molen stilgezet; bij de grote restauratie van 1981/82 waren de voeghouten niet vervangen maar hersteld met kunsthars. Dit bleek op de langere termijn onvoldoende sterk: de windpeluw verzakte, waardoor de vulstukken vastliepen op de lange spruit.
Verder bleken de in 1981 gerepareerde Potroeden niet best meer en moesten worden vervangen. Zij werden in 2008 kaalgezet; in april 2009 stak men nieuwe gelaste roeden. Ook werd de kap verstevigd zodat er weer kon worden gedraaid.

Ondertussen moest ook nog strijd worden geleverd om de omgeving van de molen niet verder te laten verslechteren. Vooralsnog lijkt de omgeving niet slechter te worden en zal de windvang tussen O en W (over Z) in orde blijven. Uit noordelijke richtingen heeft deze molen veel minder te verwachten.

Op 16 december 2013 ging het juridich eigendom van de molen over van de gemeente Rijnwoude (die per 1 januari 2014 zou worden opgeheven) naar de Stichting Rijnenburgermolen. Na het uitvoeren van enkele onderhoudswerkzaamheden zal de molen medio 2014 ook fysiek aan die stichting worden overgedragen.

Wat in deze molen sterk opvalt, is de grove maatvoering van de wielen en de steek, zowel onder als boven.
Nog een interessant detail: volgens het archief van de polder Nieuwland en Leerbroek is er een bovenas, fabrikaat De Prins van Oranje, nr. 1093 geleverd voor één van de molens van de polder. Als dit klopt, dan is de bovenas van de Rijnenburger dus een sloopas.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.
Trivia:
Voor degenen die niet uit de omgeving Leiden/Alphen/Hazerswoude komen: de naam van deze molen dient te worden uitgesproken als: 'De Rienenburger'.

Laatst bijgewerkt: maandag 4 augustus 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Rijnenburger, Hazerswoude-Rijndijk home vorige pagina