Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland
Naam Rietveldse Molen
Ligging Rietveld 2
2391NH Hazerswoude-Dorp
Kadaster Gemeente Hazerswoude, sectie C, nr. 1835
Monumentennummer 21066
Landsch. waarde Zeer groot; van diverse kanten van zeer ver al zichtbaar (maar ook hier komt steeds meer begroeiing)
Eigenaar Rijnlandse Molenstichting sinds 1967, daarvoor de Riethoornse polder
Bestemming Vh. bemalen van de Rietveldse (later Riethoornse) polder, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Ad Brekelmans / Kees van der Leede

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op veldmuren van 0,40 m.; aan de schepradzijde zijn drie velden aan de onderzijde gedekt met geteerde houten delen
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen In 1955 is de molen op beide roeden voorzien van het zgn. half-verdekkerd, hier uitgevoerd in triplex. Rond 1971 is dit systeem weer weggehaald waarna Oud-Hollands overbleef.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.00181859?aanw.05.70 m.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 5,95 m.; breedte 0,60 m. Wateras fabr. Wed. A. Sterkman & Zn. nr. 127 (1860). Woning in de molen.
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in wit op een blauw fond het opschrift 'Anno 1648'
Voorganger Polder Rietveld, Behoude Kostmolen, Hazerswoude-Dorp
Geschiedenis
De Rietveldsemolen werd omstreeks 1648 gebouwd. De molen ligt aan de westkant van het vaardorp Rietveld aan het einde van de Rietveldse Vaart en ca. 1,5 km ten noordoosten van het dorp.
De Riethoornse polder is ca. 705 ha. groot; de opvoerhoogte voor de molen bedroeg 1 tot 1,50 meter. Door verlegging van de boezem en afdamming van de Rietveldse vaart kan de molen helaas niet meer uitmalen.

Tot 1966 bemaalde de molen de Rietveldse- (en later de Riethoornse) polder. Deze laatste ontstond in 1961 door samenvoeging van de Hoornsche polder en de polder Rietveld onder Hazerswoude. Per 1 januari 1979 ging de polder op in het waterschap De Gouwelanden.

In 1926 werd een Eriksson-installatie als hulpkracht geplaatst; deze werd in 1970 weer verwijderd.

Het achtkant dateert waarschijnlijk nog uit het bouwjaar; de kapconstructie is vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw. De molen is voor zover bekend nooit binnenkruier geweest, maar reeds bij de bouw opgeleverd met een staart.

Molenaars van de Rietveldse molen:
Pieter van der Veer (1754 - 1787)
Gerrit van Kampen (1787(?) - 1791)
Boudewijn 'Bouwen' van den Bosch (1791 - 1814)
Dirk van den Bosch (1814 - 1863)
Pieter van den Bosch (1863 - 1905)
Arie van den Bosch (1905 - 1923)
Jan P. van den Bosch (1923 - 1925)
Kees Schellingerhout (1925 - 1966)
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.
Trivia:
De Nieuwe Leidsche Courant van 8 september 1926 bericht: "Onder groote belangstelling heeft de proefmaling in den molen van den polder Rietveld alhier, met de electrische aandrijving volgens het bekroonde systeem "Erikson". (...) Alle aanwezigen waren verrast over den eenvoud en de soliditeit der inrichting, alsmede over de rustige werking ervan".

Laatst bijgewerkt: zaterdag 17 mei 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Rietveldse Molen, Hazerswoude-Dorp home vorige pagina