Groot-Ammers, Zuid-Holland
Naam Achterlandse Molen

Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,40 m.; breedte 0,57 m.
Molenmaker Fa. de Gelder, Arkel (1978/79)
Opmerkelijke makelaar met hijsinstallatie voor de seinlamp
Voorganger Polder Achterland en Peulwijk, Achterlandsche Molen, Groot-Ammers
Geschiedenis
Deze molen samen met De Achtkante molen en De Graaflandse molen waren aanvankelijk bestemd voor bemaling van de polder Ammers-Graafland c.a. Al in 1760 wordt de polder Gelkenes waterstaatkundig bij Ammers-Graafland c.a. gevoegd.

In november 1865 besloot het polderbestuur de molen bewoonbaar te maken door het aanbrengen van een schoorsteen, twee deurkozijnen, vier lichtkozijnen, een bedstede, een zolder en de molen rondom af te timmeren. Dit gold toen eveneens voor de Graaflandse Molen.
Een in technisch opzicht bijzonder aspect van de molen is dat de staven in het onderrondsel niet van hout maar in gietijzer zijn uitgevoerd. Het in 1868 te slap bevonden bovenwiel werd in dat jaar vervangen door een nog deugdelijk exemplaar van een molen uit Spijkenisse.
De molen was tot 1969 in gebruik voor het bemalen van de polder Liesveld. Tevens heeft de molen gefungeerd als baak- of seinmolen van het waterschap de Overwaard. Dit hield in dat de Achterlandse Molen het sein van de peilmolen moest overnemen en aan de Achtkante Molen van de polder Oud-Goudriaan doorgeven.

In 1978-1979 heeft de molen een uitgebreide restauratie ondergaan. Hierbij werden het gehele bovenhuis, staart,  hekwerk en borden van het wiekenkruis, ondertafelement,  kokerbalken, bladen van het scheprad, sprenkelstraat, deuren, kozijnen en ramen en het rietdek van de ondertoren vernieuwd.
Het karwei werd uitgevoerd door het molenmakersbedrijf b v. v/h fa. J. de Gelder uit Arkel. Bij de restauratie is de oorspronkelijke, wat afgeplatte kapvorm (rondte) behouden gebleven. De vroegere kap stak echter oorspronkelijk aan de zijkanten enkele centimeters over de daklijsten heen, een detail dat bij de restauratie helaas niet werd overgenomen. De ruimte die door de toegepaste bouwwijze tussen kapdelen en daklijst ontstond, was opgevuld met een plank, ondersteund door een paar klossen die tegen de zijkant van de daklijst waren bevestigd. Deze constructiemethode komt nu in de wijde omtrek alleen nog voor bij de drie nog bestaande molens van de polder Streefkerk met Kortenbroek.
Ook waren de spaken van het kruihaspel voorheen blijkbaar op een andere wijze geborgd dan met behulp van het algemeen toegepaste spaakkettinkje. Aan de kruibank zou een uitschuifbare houten pal bevestigd zijn geweest die vanaf de bank bediend kon worden. Niettemin is de restauratie met veel zorg uitgevoerd.
Hoewel de restauratie in juli 1979 werd opgeleverd, werd de molen pas op 20 september 1980 officieel in gebruik gesteld, tegelijk met de Gelkenesmolen.

In het late najaar van 2006 werden beide oude Potroeden, die inmiddels erg slecht waren geworden, vervangen door nieuwe gelaste exemplaren.
In mei 2009 moest de molen enige tijd stilstaan vanwege noodzakelijk herstel aan de waterloop.
Over de naam:
De molen is vernoemd naar de polder Achterland-Peulwijk, tegenwoordig onderdeel van de polder Liesveld, het huidige bemalingsgebied van deze molen.
Ter plaatste spreekt men van de "Vierde molen".

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Achterlandse Molen, Groot-Ammers home vorige pagina