Goudswaard, Zuid-Holland
Naam Windlust
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 9.00 - 14.00 uur en op afspraak; niet op zondag

klik voor meer info Pot2156binnen19101910?aanw.22.45 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Twee koppel 16der kunststenen, mengketel, elevator, sleepluiwerk
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1694' en daaronder 'Wind - Lust'

Gevelsteen met het jaartal ‘1694’ en de afkorting B.A.L.
N.B. De afkorting staat voor Bastiaan Arentszn Lantsert, die de molen heeft laten (her)bouwen.
Geschiedenis
Bij de bouw van deze molen is gebruik gemaakt van onderdelen van een vroegere standerdmolen; er zijn nog balken te zien van de kast van de standerdmolen, compleet met teer. Ook is nog één van de teerlingen te zien: aan de zuidkant van de molen, net boven het maaiveld.
Of de huidige stenen molen uit 1694 dateert, wordt wel betwijfeld. In dat geval zou de 'Windlust' één van de oudste nog bestaande stenen molens moeten zijn en daarvoor lijkt deze molen toch wat 'jong'.

In 1945 stopte de toenmalige eigenaar C. Roels met het malen van graan. Roels was een vooruitstrevend man, die altijd zeer goed voor zijn molen zorgde. Hij handelde ook in graan op de Rotterdamse beurs. Naar verluidt is er vroeger in de molen ook gepeld.

In de schuur van het molenaarshuis stond een dubbele maalstoel. Ook was daar de stal voor het paard. Alle maalgoed en meel was opgetast in zakken van minstens 50 kg. Volgens Roels moest alles zo staan "dat het hondje er tussendoor kon" om de muizen te vangen.
Er werd in die dagen (jaren '30 en '40) een productie van 10 ton per week gedraaid, door Roels en zijn knecht Henk Konijnendijk. Als de wind wegviel werd alles naar de schuur gebracht om met de motor te gaan malen.

Tijdens de watersnoodramp van februari 1953 diende de molen als schuilplaats. Er zaten tientallen mensen in. Het stuk dijk waar de molen stond en ook het smalle dijkje langs het binnenspui golden als zeer stevig. Zij zijn inderdaad niet doorgebroken.

In 1960 werd de inmiddels vervallen molen eigendom van de gemeente Goudswaard, die hem in 1962/63 liet restaureren.
Tijdens die restauratie stortte een flink deel van de stenen romp in en werd een molenmaker onder het vallende puin bedolven. De molen stortte gelukkig niet helemaal in en de molenmaker herstelde van zijn verwondingen.
Niet alleen het metselwerk, maar ook de kap is bij de gelegenheid grondig onderhanden genomen. Veel van de oorspronkelijke inrichting was op dat moment al verdwenen.

Bij een flinke herstelbeurt in 1978 werd onder meer de buitenroede vervangen. Helaas werd ook de witlaag van de romp verwijderd. Daarmee verdween de harde verweringslaag van de gele ijsselsteentjes, zodat de romp thans minder waterdicht is dan vroeger.

Van 1992 tot 1994 werd er door Robert-Jan Prins enige tijd beroepsmatig gemalen. Hiertoe werd onder meer een tweede koppel stenen (dat door een motor kon worden aangedreven) aangebracht en ook een houten elevator, mengketel en pletwals. Op aanwijzing van de vroegere molenaarsknecht Henk Konijnendijk, die hier in de jaren '70 weer vrijwillig molenaar was,  werden diverse zaken hersteld zoals het oorspronkelijk was geweest. Ook de kleurstelling van het wiekenkruis werd weer de juiste.
Trivia:
Het paard van molenaar Roels liep elke week dezelfde ronde langs boeren en burgers en stopte overal vanzelf, wat lastig was als er eens iets moest worden overgeslagen... Bij de dijkopgang bij de Oudendijk kon Bruin het maar nauwelijks aan en mensen die op het naastgelegen erf aan het werk waren schoten dan te hulp om de kar tegen de dijk op te duwen. Het paard ging dan soms zelfs op de knieen. Wat niet best was natuurlijk.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 3 augustus 2013 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windlust, Goudswaard home vorige pagina