Gouda, Zuid-Holland
Naam `t Slot
Ligging Punt 17
Gemeente Gouda
Kadaster Gemeente Gouda, sectie C, nr. 3644
Monumentennummer 16919
Landsch. waarde In principe zeer groot en dominerend, maar wordt beperkt door bomen in de direkte omgeving.
Eigenaar Gemeente Gouda
Molenaar Henny Noorlander

Romp Ronde stenen molen; onderbouw cylindrisch, bovenbouw getailleerd gemetseld
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.022318591879>aanw.04.76 m.
Inrichting Eén koppel 17der en één koppel 16der blauwe stenen; twee regulateurs; sleepluiwerk; afschietwerk; twee op motorkracht aangedreven koppels op een lagere zolder
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,67
Hoogte van de stelling 9,00 m.
Versiering
Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO' '1832' en daaronder 't SLOT'
Voorganger 't Slot 2e voorganger, Gouda
Geschiedenis
In 1581 verleende het stadsbestuur om op het huidige molenerf een standerdmolen te bouwen op de fundamenten van het kort tevoren gesloopte kasteel van de Heeren van Ter Gouw.
De huidige molen is de derde molen op die plaats en werd gebouwd na afbranden van een achtkante stellingmolen op Paasdag 1831.
Sinds 1962 is de molen eigendom van de gemeente Gouda.

Helaas doet de molen, ondanks de forse vlucht, door de smalle stenen romp maar vooral door de bomen in de onmiddellijke omgeving, vrij klein aan. Het probleem van de hoge bomen rond de molen is al meer dan 100 jaar oud, maar echt veel is er niet veranderd.

De molen was in de loop van de 20ste eeuw geruime tijd aan het verzakken; in 2003 is de fundering daarom grondig herzien. Vervolgens stond de molen vanaf einde 2004 maandenlang in de steigers. Aanvankelijk zou dit in de zomer van 2005 zijn afgerond, maar door tegenvallers (metselwerk en stelling) werd die datum verschoven naar eind december 2005. In de loop van 2005 is het nodige molenmakerswerk uitgevoerd; de staart is zelfs grotendeels vernieuwd toen de steiger nog rond de romp zat. Later is er ook aan het wiekenkruis gewerkt.

De bovenas moet, gezien de opschriften, afkomstig zijn van één van de molens van de Zuidplaspolder.
Deze molen is gebouwd op de restanten van het lang geleden gesloopte slot van Gouda.