Goedereede, Zuid-Holland

Windvang

Gemeente Goedereede, sectie D, nr. 92
Molenstichting Goeree-Overflakkee
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Verder als de molen draait en op afspraak.
Niet op zondag.
Niet onbelangrijk maar wordt sterk gedomineerd door de enorme kerktoren van Goedereede.  Laat in 2014 zijn enige bomen op het zuiden gekapt. Er wordt verder gewerkt om storende beplantingen te verminderen.
01900
16192

Windvang

klik voor meer info NSBM Fyenoord g.n. 1850 1850? aanw. 02.75
30 houten rollen; Vlaams kruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; restanten van een woning op de begane grond

Windvang

Versiering

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd met aan de zijkanten enige krullen met de opschriften
'ANNO 1791'
'WINDVANG'

Moderne gevelsteen met het opschrift:
"Deze wiekendrager van 1791
onmisbaar
in het silhouet van Goedereede
werd
door de jubilerende vereniging
Instituut Stad en Landschap
van Zuid-Holland
(1928 - 1968)
aangekocht en geschonken
aan de gemeente
die hem
met steun van rijk en provincie
deed herstellen
in oude luister".

Windvang

Windvang

Geschiedenis

Deze molen is gebouwd op een kleine verhoging naast de weg. Aangenomen werd, gezien het jaartal op de baard, dat dat in 1791 is gebeurd. Sluitend bewijs daarvoor is er echter niet, integendeel: in het resolutieboek van Brouwershaven staat dat de burgemeester in 1723 naar Goedereede is geweest om daar de stenen korenmolen te bezichtigen die door Ewout de Man, molenmaker te Geervliet en Pieter vanden Boogaart, metselaar te Spijkenisse, was gebouwd. In Brouwershaven moest een soortgelijke molen komen te staan. Dus moet in 1723 in Goedereede al een ronde stenen molen hebben gestaan. Maar: was dat deze molen?
Het zou heel goed kunnen, want er is een vreemde overeenkomst tussen de (nog altijd bestaande) molens van Goedereede en Brouwershaven: de eerste is een verhoogde grondzeiler en de tweede een stellingmolen, die later 'verlaagd' werd tot grondzeiler.

De opzet van deze grondzeiler is daarom bijzonder: de maalwerktuigen zijn alle één verdieping hoger aangebracht dan men zou denken. Op de begane grond was namelijk vroeger een woning ondergebracht. Het maalgedeelte is te bereiken via één van de twee grote buitentrappen tegen de romp.

Tot 1916 was T. Lodder eigenaar; die verkocht in dat jaar de molen aan J.C. Bergers. Destijds waren drie koppel maalstenen aanwezig; in de jaren '30 van de twintigste eeuw maakte een koppel plaats voor een elektromotor; later is die, mét een tweede koppel, verwijderd, zodat er nu nog één koppel resteert.

Deze molen was tot ca. 1953 in bedrijf (totaan de Ramp van 1 februari?) en werd toen stilgezet, waarna een periode van sterk verval volgde. Rond 1970 was de toestand zeer slecht.
In 1971/72 volgde een ingrijpende restauratie door de fa. Doornbosch (Adorp). Sindsdien draait de molen regelmatig waarbij soms wordt gemalen. Tot die grote restauratie was de buitenroede nog steeds van hout.

Windvang

Aanvullingen

De naam 'Windvang' is verzonnen, vermoedelijk vanwege of na de restauratie van 1971/72. Daarvoor was de molen naamloos.

Windvang

Windvang, Goedereede, Foto: Tony Hop (9-8-2014).
Windvang, Goedereede, Foto's: Ton Koorevaar (27-5-2010).
Windvang, Goedereede, Foto: Bram van Broekhoven (6-7-2015)
Windvang, Goedereede, Foto: Frank Moerland (20-6-2015)De molen vanaf de toren van Goedereede
De molen vanaf de toren van Goedereede
Windvang, Goedereede, Foto's: Frank Moerland (boven: 30-11-2013, onder: 14-12-2013).

Laatst bijgewerkt: dinsdag 18 augustus 2015 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windvang, Goedereede home vorige pagina