Goedereede, Zuid-Holland
Naam Windvang
Ligging Goereeseweg 5
3252 AL Goedereede
Gemeente Goeree-Overflakkee
Kadaster Gemeente Goedereede, sectie D, nr. 92
Monumentennummer 16192
Landsch. waarde Niet onbelangrijk maar wordt sterk gedomineerd door de enorme kerktoren van Goedereede. Ook is er uit sommige hoeken windbelemmering door beplantingen.
Eigenaar Molenstichting Goeree-Overflakkee
2010: 201.000
2011: 210.000
2012: 200.300
2013: 202.000
Molenaar Frank Moerland
Wim de Vries
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 13.00 - 17.00 uur en als de molen draait.
Niet op zondag.

klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.18501850?aanw.02.75 m.
Kruiwerk 30 houten rollen; Vlaams kruirad
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; restanten van een woning op de begane grond
Versiering
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd met aan de zijkanten enige krullen met de opschriften
'ANNO 1791'
'WINDVANG'

Moderne gevelsteen met het opschrift:
"Deze wiekendrager van 1791
onmisbaar
in het silhouet van Goedereede
werd
door de jubilerende vereniging
Instituut Stad en Landschap
van Zuid-Holland
(1928 - 1968)
aangekocht en geschonken
aan de gemeente
die hem
met steun van rijk en provincie
deed herstellen
in oude luister".
Eigen website Windvang
Geschiedenis
Deze molen is gebouwd op een kleine verhoging naast de weg. Aangenomen werd altijd dat dat in 1791 is gebeurd, gezien het jaartal op de baard. Sluitend bewijs daarvoor is er echter niet, integendeel: in het resolutieboek van Brouwershaven staat dat de burgemeester in 1723 naar Goedereede is geweest om daar de stenen korenmolen te bezichtigen die door Ewout de Man, molenmaker te Geervliet en Pieter vanden Boogaart, metselaar te Spijkenisse, was gebouwd. In Brouwershaven moest een soortgelijke molen komen te staan. Dus: er stond in 1723 in Goedereede al een ronde stenen molen. Maar was dat deze molen?

Dit is een grondzeiler van bijzondere opzet: de maalwerktuigen zijn alle één verdieping hoger aangebracht dan men zou denken. Op de begane grond was namelijk vroeger een woning ondergebracht. Het maalgedeelte is te bereiken via één van de twee grote buitentrappen tegen de romp.
De vreemde overeenkomst tussen de nog altijd bestaande molens van Goedereede en Brouwershaven is, dat de eerste molen een verhoogde grondzeiler is en de tweede een stellingmolen is geweest, die later 'verlaagd' werd tot grondzeiler.

In 1916 was T. Lodder eigenaar; die verkocht de molen toen aan J.C. Bergers. Ooit waren er drie koppel maalstenen aanwezig; in de jaren '30 van de twintigste eeuw maakte een koppel plaats voor een elektromotor; later is die, mét een tweede koppel, verwijderd, zodat er nu nog één koppel resteert.

Deze molen was tot ca. 1953 in bedrijf en werd toen stilgezet, waarna een periode van sterk verval volgde. Omstreeks 1970 was de toestand zeer slecht.
In 1971/72 volgde een ingrijpende restauratie door de fa. Doornbosch (Adorp). Sindsdien draait de molen regelmatig waarbij soms wordt gemalen.
Tot die grote restauratie was de buitenroede nog steeds van hout.
Over de naam:
De naam 'Windvang' is verzonnen, vermoedelijk vanwege of na de restauratie van 1971/72. Daarvoor was de molen naamloos.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 24 oktober 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windvang, Goedereede home vorige pagina