Geervliet, Zuid-Holland
Naam Bernissemolen
Bezoekmogelijkheid Molen: als de molen draait en op afspraak.
Restaurant

Romp Ronde stenen molen; onderbouw rond/cilindrisch
Wiekenvorm Systeem-FauŽl op beide roeden
Wiekverbeteringen Sinds 1960 is de molen op beide roeden uitgerust met het systeem-FauŽl (fokwieken), de binnenroede met uitneembare borden, de buitenroede met remkleppen.
klik voor meer info Pot1134binnen1879?aanw.21.60 m.
klik voor meer info Pot1135buiten1879?aanw.21.60 m.
Inrichting Twee†koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; afschietwerk.
Een groot deel van de onderzijde van de molen is ingericht als restaurant.
Molenmaker D.D. van Dijk (1851)
Versiering
Aardige baard, lichtblauw geverfd, wit afgebiesd, met enige niet door de redactie te lezen opschriften.
Voorganger Korenmolen van Geervliet (2e), Geervliet
Deze stellingkorenmolen is gebouwd op een restant van een vroegere verdedigingstoren.

In de middeleeuwen werd het koren uit Geervliet en omgeving gemalen op een getijdemolen. Deze werd door het uit de spuikom stromende water aangedreven en was eigendom van de Heer van Putten. Het opkomend tij drong toen nog via de Bernisse door tot in de Geervlietse haven, waar aan het einde het water werd opgezet in een spuikom.
Mogelijk door de onregelmatige werking en geringer wordende hoogteverschillen in de getijden werd naar een andere oplossing gezocht: een windmolen. Al in de rentmeestersrekening over 1382 wordt melding gemaakt van "die steenen molen mit houte ende sceven, die Roelof tot Wyc coft (kocht)". Volgens de rekening over 1383 bouwde men de molen - met de uit Wijk afkomstige onderdelen - op een van de torens van de stadsommuring. Hetzelfde jaar werd er ook gewerkt aan een belangrijk deel van de bovenbouw, de soire op den toren. Ook in de rekening van 1384 wordt de molentoren genoemd.
In de 16e eeuw werd de molen vervangen door een andere houten molen. Omdat de molen enkele malen door brand verwoest werd, mocht na 1743 in Geervliet zelfs buiten op vele plaatsen geen tabak meer worden gerookt.

De huidige stenen molen staat nog steeds op de zes eeuwen oude stenen muurtoren-onderbouw. De cilindrische romp heeft aan de onderzijde een muurdikte van 1,60 m. en is opgetrokken op de ronde voet van een bakstenen kruittoren in de vroegere verdedigingsring van het stadje. In deze zes meter hoge toren zijn de schietgaten nog duidelijk te zien.

Tot 1947 maalde Jan Brussaard hier. Nadat de molen enige tijd in handen was geweest van een particulier, M.C. Lieve, volgde in 1955 aankoop door de gemeente Geervliet. In 1959 volgde restauratie, waarbij onder meer fokwieken werden aangebracht. Doel was, om in de molen weer een maalbedrijf te stichten maar dit lukte niet.

In 1962 volgde de verkoop aan de Heineken brouwerij, die er daarna†een restaurant in onderbracht. Ondertussen werd de molen steeds goed onderhouden. Hoewel de bovenste twee zolders met twee koppel maalstenen intact zijn gebleven, is de molen niet maalvaardig. WŤl wordt de molen regelmatig door een vrijwillig molenaar in werking gesteld.

Door de kredietcrisis kende de horeca-ondernemingen die hier gevestigd waren, moeilijke tijden. Sinds 13 maart 2014 is hier wederom een restaurant gevestigd.
J. Rotteveel, 'De Bernissemolen in Geervliet', in: Molenwereld 169 (2013) 148 - 155

Laatst bijgewerkt: dinsdag 13 mei 2014 | Bestemming

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Bernissemolen, Geervliet home vorige pagina