Molen De Bommelaer, Den Bommel

Den Bommel, Zuid-Holland

3258 LM Den Bommel
Marcel Pellegrom

zaterdag (indien aanwezig) en op afspraak

Eén koppel 16der kunststenen; kammenluiwerk

versieringen

Sierlijke baard, geel geverfd met groen houtsnijwerk, met op twee groene fonds in wit het opschrift 'Anno' '1735'. Middenop in sierlijke letters 'J v M'

Eenvoudige gevelsteen, blauw geverfd met witte letters, met het opschrift:
"Laurens Fritsert
en Iohanna Fritsert
stigter en stigteres
Pieter Radestyn heeft
Deneerste steen gelyt
Den 28 april anno 1735"

Daaronder een kleine steen, vermoedelijk recent geplaatst, in dezelfde kleurstelling als bovengenoemde steen, met het opschrift "De Bommelaer".

36 houten rollen; kruilier
Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; schijfvormige vangtrommel; pal

Steenschijfloop 26 staven, steek 9,5 cm.

Roede 291, Straathof
Straathof
Roede 994, Derckx
Derckx
Bremer ✉︎ 183 buiten 1970 1970 buiten 2016 21,30
Bremer ✉︎ 165 binnen 1969 1970 binnen 2005 21,30

As 378, Penn & Bauduin
Penn & Bauduin
✉︎ 378 1877 1877? aanw. 04,36

eigendomshistorie

In 1967 nam de (toenmalige) Stichting tot behoud van de Flakkeese Molens de molen over (en voorkwam daarmee waarschijnlijk de sloop).
Na overdracht in 1974 werd de gemeente Oostflakke eigenaar, sinds 1988 is de molen eigendom van de Molenstichting Goeree-Overflakkee.

geschiedenis

In de jaren 1620-30 moet ter plaatse al een houten korenmolen gebouwd zijn. In de huidige molen, die in 1735 werd neergezet, zijn nog diverse onderdelen hergebruikt. Deze ronde stenen grondzeiler was vervolgens ruim twee eeuwen in bedrijf.

Van 1824 tot 1951 was de familie Vermaas eigenaar. De laatste Vermaas, Jacob, verkocht de inmiddels vervallen molen aan A. Lokker; daarna waren er nog andere eigenaren maar de molen kwam niet meer in bedrijf.

Rond 1965 was de toestand zeer slecht en verleende men zelfs een sloopvergunning. In 1967 werd die sloop voorlopig afgewend toen de (toenmalige) Stichting tot behoud van de Flakkeese Molens de molen overnam. Deze bereidde daarna een restauratie voor.

In 1969/1971 vond die grote restauratie plaats. Deze deed volstrekt recht aan de molen als maalwerktuig: er werd in eerste instantie alleen gedraaid maar spoedig ook weer gemalen.
In 2005 volgde een flinke opknapbeurt, waarbij onder meer één van de roeden werd vervangen.

De omgeving van de molen gaf de laatste jaren in toenemende mate zorg, vooral door de groei van vele populieren. In december 2011 zijn er rond de molen ongeveer 35 daarvan gekapt en is er (na overleg) ook behoorlijk wat groen van particulieren weggehaald, waardoor de molen weer fraai in de wind en het zicht staat.

In de zomer van 2016 is de buitenroede gestreken. Datzelfde najaar zette men de molen in de steigers vanwege groot herstel aan de romp. Nadat dat herstel was voltooid, stak men op 4 september 2017 de nieuwe buitenroede. De feestelijke heringebruikname vond plaats op vrijdag 8 september, net voor de Open Monumentendag.

toelichting naam

De naam 'De Bommelaer' is min of meer ontstaan na de grote restauratie van 1969/71. Voorheen had deze molen geen naam en dat was ook niet nodig, want het was (en is) de enige molen van Den Bommel.