Bodegraven, Zuid-Holland
Naam De Arkduif
Molenaar Peter van der Heide / Niels Aalberts
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait

Romp Ronde stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd en gewit
Kap Gedekt met gepotdekselde planken
Inrichting Eén koppel 17der blauwe stenen, één koppel 17der kunststenen (niet maalvaardig) en één koppel 16der kunststenen; borstelbuil (fabr. Straver); regulateur; sleepluiwerk; jacobsladder.
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift
Eigen website De Arkduif
Geschiedenis
Deze ronde stenen molen werd gebouwd in 1697 en was tot ca. 1946 in gebruik als graanmolen. Tot 1964 stond deze op het grondgebied van de gemeente Zwammerdam.

Vermoedelijk dateert de molen in zijn huidige toestand van 1870 of 1871: een enorme brand, die begon op 3 juni 1870 en pas enige dagen later onder controle was, verwoestte het dorp Bodegraven vrijwel geheel. Het is aan te nemen dat de molen hierbij op zijn minst behoorlijk beschadigd moet zijn.
Op de bovenas staat '1853' vermeld (waarschijnlijk van een molen van de polder Zevenhoven), terwijl ook andere onderdelen tweedehands lijken.

In 1974 is de molen door de gemeente Bodegraven aangekocht en in de volgende jaren gerestaureerd. Vroeger was er in de molen een fraai tegeltableau aanwezig; later is dat overgebracht naar de molenaarswoning naast de molen.

De molen is vanwege de slechte conditie van kap en staartconstructie in het voorjaar van 2003 stilgezet. Op 14 december 2004 werd de staart zelfs verwijderd. Een initiatiefgroep "Vrienden van de Arkduif" ging, in samenspraak met de gemeente, nadenken over een totale restauratie en herbestemming van de molen, woonhuis, pakhuizen en tuin.

In oktober 2009 is de molen deels in de steigers gezet, waarna met uitwendig herstel kon beginnen. Maar ook aan andere zaken moest aandacht worden besteed. Zo bleek ook het antieke tegeltableau in zeer slechte staat te verkeren en moest geheel worden gerestaureerd.
Ook buiten de molen is veel verbouwd: delen van de nieuwbouw werden in gebruik genomen als brouwerij en proeflokaal.

In 2013 vond een restauratie plaats aan het gaande werk: het bovenwiel werd hersteld en voorzien van een nieuwe gang kammen; het bovenschijfloop kreeg nieuwe staven en werd weer goed op steek gezet. Van het spoorwiel is de velg gerestaureerd en voorzien van nieuwe kammen. Bij de steenschijflopen zijn het onder- en bovenblad gerestaureerd, staven gekeerd en stutstaven aangebracht.

Onderin de molen is de ambachtelijke "Brouwerij De Molen"gevestigd.
Over de naam:
De naam Arkduif bestaat sinds 1956. In dat jaar heeft toenmalig eigenaar Van Vliet in een door hemzelf uitgeschreven prijsvraag de naam "De Arkduif" voor deze tot dan toe naamloze molen tot winnaar uitgeroepen. 'Arkduif' verwijst naar het bijbelse verhaal van Noach in de ark, waar een duif het teken was van het nieuwe leven na de zondvloed.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 11 april 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Arkduif, Bodegraven home vorige pagina