Aarlanderveen, Zuid-Holland
Naam Molen No.3
Bestemming Bemalen van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen (derde trap)
Molenaar Eric van den Bosch

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,00 m.
Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Vanaf 1936 was deze molen op beide roeden uitgerust met het systeem-Dekker. In 1966 werd dit vervangen door het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,30 m.; breedte 0,48 m. Wateras fabr. Enthoven & Co. nr. 284 (1861).
Molenmaker Johannis Damen, Leur (1823)
Versiering
Sierlijke baard, lichtblauw geverfd met enig geel geverfd lofwerk, met tussen de koppen van voeghouten en steunder het opschrift 'herbouwd 1823' en daaronder 'JDDz' en' WVE'.
(N.B. JDDz staat voor: Joannis Damen Dzn., degene die deze molen in 1823 herbouwde).
Voorganger Aarlanderveen molen nr. 3, Aarlanderveen
Geschiedenis
Deze molen is bovenmolen de Drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen (ca. 450 ha) en heeft een opvoerhoogte van 1,25 m. Tot de dag van vandaag is de molen in bedrijf voor deze bijzondere polder: een polder met drietrapsbemaling en een vierde molen die een apart gedeelte als onderbemaling voor zijn rekening neemt.

De oorspronkelijke molen werd in 1786 gebouwd door Gerrit van Eijk, molenmaker te Korteraar voor ƒ 9150,- en Leenderd van der Starre, metselaar te Zevenhuizen, voor ƒ 2045,-.
In juli 1823 brandde de molen tot op de onderbouw af. De herbouw werd op 20 augustus 1823 aangenomen door Johannis Damen Dz. te Leur voor ƒ 9999,-. Op de uit 1786 daterende veldmuren werd een geheel nieuwe molen gebouwd.

De wateras is niet nieuw voor deze molen gemaakt, maar zat oorspronkelijk in één van de 15 molens van de Hazerswoudse Droogmakerij.

In juli 2009 nam Piet van den Bosch, na 40 jaar trouwe dienst, afscheid als molenaar en werd opgevolgd door zijn zoon Eric.

In april 2010 werd begonnen met een herstelbeurt. Hierdoor was de molen enige tijd niet maalvaardig. De kap is geheel opnieuw met riet gedekt; tevens zijn spantring en roosterhouten hersteld en waar nodig vernieuwd. Verder een nieuwe staartbalk, bovenschijf en gang kammen in het bovenwiel. Daarna is de woning in de molen grondig onderhanden genomen.

Molenaars op deze molen:
Gerrit van Duuren (ca. 1800 - vermeld in 1816)
Cornelis van der Bijl (tussen 1831 en 1850)
Leendert van der Bijl (vermeld rond 1885)
Dirk van Harten (vermeld van eind 19e eeuw)
Dirk van Harten Dzn. (ca. 1942 - 1966)
Pieter Slingerland (1966 - 1968)
Leo Witteman (1968 - 1969)
Pieter 'Piet' van den Bosch (1969 - 2009)
Eric van den Bosch (2009 - heden.
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.

Laatst bijgewerkt: maandag 4 augustus 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen No.3, Aarlanderveen home vorige pagina