Aarlanderveen, Zuid-Holland
Naam Molen No.2
Bestemming Bemalen van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen (2e trap)
Molenaar Frans Verra

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde veldmuren van ca. 2,00m.
Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Vanaf 1936 was deze molen uitgerust met het systeem-Dekker. In 1966 werd gekozen voor het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.051818681869aanw.04.50 m.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,12 m.; breedte 0,49 m.
Wateras fabr. L.I. Enthoven & Co. Nr. 519, 1868.
Molenmaker B. de Vries, Wilnis (bestek); W.F. Looman Jr., Deventer (molenmakerswerk, 1869)
Versiering
Aardige baard, donkergroen geverfd, aan de onderzijde geschulpt en wit afgebiesd, met het opschrift 'ANNO 1869'.
Voorganger Aarlanderveen molen nr. 2, Aarlanderveen
Geschiedenis
Deze molen bemaalt als middenmolen de Drooggemaakte Polder een de Westzijde van Aarlanderveen (ca. 450 ha.; opvoerhoogte 1,40 m.).

De oorspronkelijke molen op deze plaats werd in 1786 gebouwd en verbrandde op 28 oktober 1868. Het was die dag extreem noodweer: de molens 2 en 4 van de Heuvelgang van de Vierambachtspolder gingen ook in vlammen op, evenals nog ettelijke boerderijen in de omgeving van Alphen.

Net vóór deze grote brand, in juli 1868, was in de polder al discussie ontstaan of het niet beter was, de molens 2 en 3 te vervijzelen en molen Nr. 1 te laten vervallen. De discussie werd heftig toen de molen eenmaal verbrand was, maar de kosten om molen Nr. 1 op de fundamenten van molen Nr. 2 te plaatsen en direct te vervijzelen, werden te hoog geacht en de plannen gingen niet door.
Al op 14 november 1868 vond de aanbesteding van de nieuwe molen plaats. Willem Frederik Looman Jr. uit Deventer schreef niet als laagste in: dat deed de molenmaker in vaste dienst, Gerrit Biemond. Maar bij het daarop volgende opbod mijnde Looman als eerste en kreeg de opdracht. Biemond werd opzichter en waterschapsdeskundige B. de Vries uit Wilnis 'opperzigter'.
Juist omdat Looman uit een geheel andere regio afkomstig was, wijkt de constructie duidelijk af van de gebruikelijke molenbouwstijl in Rijnland: het meest karakteristiek zijn de ronde bogen boven beide toegangsdeuren; binnen vallen de vrij korte veldkruisen, die meer doen denken aan een korenmolen, op. Het metselwerk van de onderbouw werd hersteld door de plaatselijke metselaar Teunis Heemskerk. Op 1 mei 1869 leverde Looman de molen op. De totale kosten voor de herbouw bedroegen € 13.988,75. Overigens verrichtte Biemond ook veel werk aan deze molen: zo deed hij de gehele aftimmering.

De herbouwde molen heeft de polder daarna jaren probleemloos gediend. Pas in latere jaren werd duidelijk, dat er iets niet goed ging: de molen zakte langzaam maar zeker weg. In 1963, voordat de molens van de viergang aan de nieuwe stichting werden overgedragen, werd het houten achtkant op kosten van de polder op de scheve onderbouw 'rechtgezet', door er een wigvormig stuk metselwerk tussen te plaatsen. Aldus stond het bovenachtkant 'recht' op scheefstaande veldmuren.

Deze maatregel had onvoldoende effect: de molen bleef wegzakken. In 1974/1975 werd de molen door de firma C.J. Smit en Zonen uit Gouda rechtgezet. Pas tijdens de werkzaamheden bleek wat er werkelijk aan de hand was: vrijwel alle originele funderingspalen stonden scheef en waren voor het grootste deel gebroken. Ook werd, door die scheefstaande palen, duidelijk dat de molen sinds 1786 minstens een meter was verschoven ten opzichte van zijn oorspronkelijke plaats! Ook bleek nu waarom het in 1956 niet nodig werd geacht om het scheprad van de molen te verdiepen: het scheprad was met molen en al verdiept!
De rechtzetting van 1974/75 was toentertijd met € 475.000,- ŽŽn van de duurste molenrestauraties aller tijden. Na de succesvolle afronding was er vrijwel niets meer van te zien, behalve dat de molen niet meer scheef stond! Uiteraard werd het uit 1963 daterende wigvormige stuk metselwerk nu weer verwijderd.

In februari 1995 brak de boezemkade tussen molen nr. 2 en nr. 3 als gevolg van een doorweekte en daardoor verzwakte kade en een te hoog boezempeil. Het gevolg was een grote ravage; de molens 1, 2 en 3 konden een flinke tijd niet malen. EŽn en ander betekende een fikse schadepost voor waterschap De Oude Rijnstromen.

In 1998 werd de kap gedeeltelijk vernieuwd. In 2010 werd ook groot herstel uitgevoerd: zes velden riet op de romp, nieuwe voering rond het bovenwiel, lange schoren, kruirad en een geheel nieuw onderwiel.

Molenaars op deze molen:
Cornelis van Schaik (was molenaar in 1831; overlijdt 10-05-1876)
Aart Uithol, schoonzoon van Van Schaik (1876 - ca. 1899)
Cornelis Uithol (ca. 1899 - 1908)
Willem Sebastiaan Verheul (1908 - 1922)
Jan van Tol (1927 - 1929)
Floris van Tol (1929 - 1933)
Arie van den Boch (1933 - 1943)
Dirk van Harten (1943 - 1950, vertrok naar Nr. 1)
Lambert van Wijk (1950)
Jan Verschoor (1951 - 1953)
Cornelis 'Kees' Borst (1953 - 1954, vertrok naar de Geremolen te Hazerswoude)
Wilhelmus 'Willem' Borst (1954 - 1955, vertrok naar de Nieuw Leven te Wogmeer NH)
Gerardus van der Meer (1955 - 1972, was eerder molenaar op Nr. 1)
Cornelis L. 'Kees' Borst (1972 - 1996, neef van eerder genoemde Kees en Willem Borst)
Frans Verra (1996 - heden).
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.
Bouwbestek:
HHR Rijnland, Archief Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen, inv.nr. 250.
Trivia:
Deze molen stond omstreeks 1973 zo scheef dat, als de molenaar met zijn gezin aan de soep zat, de ene helft van een bord al leeg was en de andere helft nog vol!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 13 mei 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen No.2, Aarlanderveen home vorige pagina