Molen De Poel, Nisse

Nisse, Zeeland

Ko Kodde / Jan Bakker / Huib Vermue / Jochem Poot

Als de molen draait en op afspraak.

Houten achtkant, gedekt met dakleer, op stenen penanten

Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; buil; sleepluiwerk

versieringen

Op de groene baard met witte bies staat in het midden een staand ovaal met links en rechts een witte slinger en '1752' en 'De Poel'.

Neutenkruiwerk met 16 neuten; kruilier
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 32 staven

van de berg: 1,00 m.
Roede 13, Adriaens
Adriaens
Roede 14, Adriaens
Adriaens
Meijer ✉︎ 3 binnen 1981 1982 binnen 2019 18,75
Meijer ✉︎ 4 buiten 1981 1982 buiten 2019 18,75
Pot ✉︎ ? binnen ? 1942 binnen 1981 18,30
Fransen ✉︎ g.n. buiten 1922 1922? buiten 1981 18,76
wiekverbeteringen

Van 1942 tot de feitelijke herbouw van 1980/81 was de binnenroede voorzien van een stroomlijn, die het midden hield tussen Dekker en Van Bussel, een constructie van molenmaker Van Riet. Sinds 1982 is deze molen weer Oud-Hollands opgehekt.

As 1232, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 1232 1880 aanw. 03,72

?? (1752) Fa. Westra, Franeker (1981/82)
geschiedenis

De molen was tot 1797 eigendom van de ambachtsheer. In dat jaar is hij verkocht aan A. de Haas. Daarna wisselde de molen nog zo'n 20 keer van eigenaar. In 1905 werd P. Verburg eigenaar en in 1958 vervolgens diens zoon J. Verburg die een vennootschap onder firma aanging met M. Moerland.

Tot 1949 is op windkracht gemalen met de 16der blauwe en kunststenen en een buil om bloem te maken. Waarschijnlijk heeft in de kelder een pelsteen gelegen: in 1921 is er 0,5 m. lager een betonnen vloer gelegd.
M. Moerland stelde medio 1969 de 30 pk. elektromotor met tussendrijfwerk in het naburige gebouwtje buiten bedrijf. Het molentje zelf verkeerde op dat moment al in slechte staat.

In 1942 had molenmaker Van Riet (Goes) een tweedehands binnenroede, afkomstig van de - door hem - gesloopte achtkante korenmolen te Yerseke gestoken en deze van een stroomlijnvormige neus, die het midden hield tussen Dekker en Van Bussel, voorzien. Tot die tijd was de binnenroede nog een houten borstroede. Vóór 1964 was de kap gedekt met geteerd zeildoek.

In 1981/82 volgde een zeer grote restauratie. Die was heel dringend nodig, want inmiddels verkeerde dit molentje in ronduit erbarmelijke staat. Achtkantstijlen en veldkruisen moesten geheel nieuw, binten en korbelen konden gehandhaafd blijven. Opmerkelijk: het werk werd uitgevoerd door een Friese molenmakerij. Iedereen is het er echter over eens, dat deze restauratie bijzonder geslaagd is.

Het molentje wordt geregeld aan het draaien gebracht (gemalen wordt er niet meer) door leden van de ploeg, die ook op "De 5 Gebroeders" te Heinkenszand actief is.

In het voorjaar van 2019 heeft Adriaens twee nieuwe roeden gestoken, de oude waren aan het einde van hun levensduur.

De gietijzeren bovenas is aan de penzijde verzwaard met vier ijzeren stukken. Gezien de uitvoering moet dit ooit door Van Riet zijn gedaan.

toelichting naam

Sinds ca. 1995 wordt deze molen 'De Poel' genoemd. Daarvoor, ook nog na de ingrijpende restauratie van 1981/82, had deze molen geen naam.

trivia

Heden uit het verleden: voor het pakhuis en de molen moet jaarlijks een erfpacht van € 27,23 (oorspronkelijk ƒ 60,--) worden betaald aan de ambachtsvrouwe van Nisse. Verder is in de koopakte van 1843 bepaald dat de molenaar verplicht is, om 'om niet' (ofwel gratis) te malen voor het gezin van ambachtsheer J.H. Verschoor van Nisse en diens nazaten.