Joure, Fryslân
Inventaris nr. FR113
Naam Penninga`s Molen
Ligging Molenweg 55
Gemeente De Friese Meren
Kadaster Gemeente Joure, sectie D, nr. 77
Monumentennummer 20842
Landsch. waarde De molen staat onderhand in een parkachtige omgeving; de windvang is nog steeds zeer behoorlijk
Eigenaar Stichting Penninga's molen
Molenaar H. Zuidstra en anderen
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 9.00 - 12.00 en op afspraak (0513-413470)

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op deels stenen en deels houten onderbouw
klik voor meer info Pot?-?---
klik voor meer info Brunia0052binnen19711971aanw.23.54 m.
klik voor meer info Brunia0053buiten19711971aanw.23.54 m.
klik voor meer info Muinck Keizer, J.M. de013419061971aanw.-
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.030418611900?197105,82 m.
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 16 neuten; kruirad
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting Twee koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; kammenluiwerk
Molenmaker Jelmer Visser, Heerenveen (1900)
Y. Schakel, Exmorra (1971/72)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd met wit afgebiesde krullen, met de jaartallen '1695 1971'

In de toog boven de inrijpoort bevindt zich een kleine steen met opschrift: ´A.G. en S. Penninga - 11/6 1900`
Voorganger De Westerberg/ Westerse Molen, Joure/ De Jouwer
Afkomstig uit De Jonge Dolfijn, bijgenaamd De Koperen Berg, Westzaan
Geschiedenis
Op 16-3-1874 kocht Sietse Paulus Penninga molen "de Westerberg" van Jan Klazes Voskuil voor € 6508,-. Na het overlijden van Penninga in 1895 werd de molen in 1897 binnen de familie verkocht aan Auke Sietzes Penninga voor een bedrag van € 7214,88½.

Op Goede Vrijdag 1900 is de Westerberg, als gevolg van het te heet worden van de houten as, in vlammen opgegaan. Een spoedklusje bij te harde wind met rampzalige gevolgen...

Nieuwbouw van de molen werd te duur en zou te veel tijd kosten, waarop Penninga de in Westzaan voor afbraak te koop staande pelmolen "de Jonge Dolphijn" kocht.
Ondanks zijn naam was het een oudje, in 1692 gebouwd door Jelis Hendricksz. De Jonge Dolphijn was oorspronkelijk grauwpapiermolen. In 1782 werd deze molen omgebouwd tot pelmolen, eerst alleen voor gort, later ook voor rijst.

Auke Penninga trok de Heerenveense molenmaker Jelmer Visser aan voor vervoer naar en herbouw in Friesland. Na demontage is de molen per zeilpraam over de Zuiderzee naar Joure gebracht en daar herbouwd.
De molen werd op een stenen muur gebouwd waardoor hij gelijk iets hoger werd dan zijn voorganger. De nieuwe naam van de molen werd "de Jonge Wester", maar de molen werd, net als zijn voorganger, beter bekend als "Penninga's molen".

Al in 1938 raakte de molen in verval. Dit door de industriële revolutie en de crisis die toen heerste. Volgens de verhalen is er tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 nog een enkele keer gemalen maar toen was het voornamelijk een paardenstalling.
In de jaren '60 van de 20ste eeuw was deze molen nog slechts een bouwval: de stelling was geheel verdwenen en het meeste riet was van romp en kap gewaaid.
Gelukkig sloegen particulieren, verenigingen en overheid de handen ineen. In 1966 werd de Stichting Penninga´s Molen opgericht. In 1971 werd deze voor het symbolische bedrag van € 1,- eigenaar.

Begin jaren zeventig startte een zeer omvangrijke restauratie en op 10 mei 1972 kon de prachtig herstelde molen weer in bedrijf worden gesteld.

De bovenas werd bij deze restauratie vervangen door het exemplaar, afkomstig van de op 2 juni 1968 verbrande molen van de Rijperkerkerpolder te Ryptsjerk. De voormalige as van Penninga's molen draait thans in de St. Annamolen te Nijmegen.

7 juli 2000 stond de molen in Zaanse feesttooi, omdat Penninga's Molen 100 jaar in Joure staat en vanwege de Zaanse afkomst.

In april 2007 onderging de molen een flinke opknapbeurt: de stelling werd geheel vernieuwd en de kap naast de molen neergezet om daar geheel opnieuw met riet te worden gedekt. Begin mei was de molen alweer maalvaardig.
Over de naam:
Na de bouw in 1900 werd deze molen "De Jonge Wester" genoemd (de verbrande voorganger heette "De Westerberg"), maar in de volksmond ontstond de aanduiding "Penninga's molen" en zo wordt de molen nog altijd genoemd.

Laatst bijgewerkt: woensdag 1 januari 2014 | Gemeente

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Penninga`s Molen, Joure home vorige pagina