Molen Nooit Gedacht / De Nieuwe Molen, Colijnsplaat

Colijnsplaat, Zeeland

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 373 1863 1864? aanw.

Draaivaardig

Vermoedelijk fa. De Troye, Middelburg (1864) Herrewijnen B.V., Spijkenisse (2006/07)

Deze molen heeft een houten achtkante molen als voorganger gehad.

Reeds kort na de bouw van de huidige stenen molen werd de molenaarsfamilie Snoep eigenaar. De laatste van deze generatie maalde tot 1965 op windkracht met twee koppel blauwe en twee koppel kunststenen, alle 16ders. Op de begane grond stonden een buil, een schoon- en mengmachine en een koppel 16der blauwe en kunststenen; dat geheel werd door een 30 PK elektromotor aangedreven. Lang geleden moet er ook zijn gepeld, want restanten daarvan zijn nog steeds aanwezig.

Snoep veranderde in 1963/64 zijn bedrijf totaal: ten oosten van de molen verschenen twee hoge silo-achtige gebouwen met een opslagcapaciteit van 3000 ton. Dit alles bestemd voor het schonen, sorteren en drogen van granen, zaden en peulvruchten met behulp van een 160 PK dieselmotor. Onnodig te zeggen dat de molen hierdoor definitief buiten bedrijf kwam, al werd er tot in de jaren '70 nog wel eens gedraaid.

Later werd de molen verkocht aan een particulier die andere plannen had: molen en bijgebouwen werden verbouwd en als vakantieverblijf verhuurd. Aan onderhoud werd vrijwel niets meer gedaan, ook werd er niet meer gedraaid.
Dat was misschien niet echt een beletsel geweest: in de jaren '90 ging enkele vergevorderde restauratieplannen niet door, in één geval had de toenmalige (Duitse) eigenaar alleen maar zijn handtekening hoeven zetten...
Ondertussen ging het verval verder, zodat op een zeker moment maatregelen genomen moesten worden: de roeden werden kaalgezet en ingekort; later werd ook de staart verwijderd.

In 2004 kwam de molen in handen van F.E. Roos en die kreeg de restauratie wél van de grond. Met het afnemen van de kap in januari 2006 begon een ingrijpende herstelbeurt.
De bovenste halve meter van de romp werd afgebroken en vervolgens opnieuw opgemetseld, de romp gevoegd en gepleisterd, de stelling grotendeels vernieuwd, de kap volledig hersteld. Nieuwe kruivloer, kuip, rollenwagens, nieuwe roeden met ophekking en een nieuwe staart met kruirad. Daarnaast zijn inwendig alle balkkoppen aangegoten en de vloeren en deels de trappen vernieuwd.

In april 2007 werd de kap teruggeplaatst, kort daarna werden de roeden gestoken en op 12 mei, Nationale Molendag, kon de molen bij een flinke wind, nog zonder windborden en zeilen, alweer draaien. Op 1 september 2007 volgde de officiële ingebruikstelling.

In het najaar van 2008 verbeterde de omgeving sterk, toen de grote silo's (die ooit deel uitmaakten van het graanbedrijf van vroegere eigenaar Snoep) werden gesloopt.

Dit is een molen met bijzondere details: vrijwel alle zolderbalken zijn afkomstig van een gesloopte achtkante molen; mogelijk de voorganger van de huidige molen. Verder is het spoorwiel ongewoon hoog, namelijk op de luizolder, aangebracht.
Maalvaardig is de molen nog niet; twee koppel stenen en het gaandewerk wachten ongerestaureerd maar opvallend origineel op betere tijden.

toelichting naam

Deze molen heet officieel "Nooit Gedacht" maar werd en wordt, ter onderscheiding van de (oudere) molen ten oosten van het dorp, meestal "De Nieuwe Molen" genoemd.