Joure, Fryslân
De Groene Molen
Gemeente De Fryske Marren
De gemeente De Fryske Marren is eigenaar sinds 1-01-2014
Bauke Bos
Niet onbelangrijk maar wordt verminderd door beplantingen
Constructie
Vierkante houten ondertoren, gedekt met verticale delen, groen geverfd, wit afgebiesd, op vierkante stenen onderbouw
Bovenhuis gedekt met verticale delen; kap met horizontale potdekseling
Oud-Hollands met a-symmetrisch getimmerde achterzomen
Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I. 0634 1875 ? aanw.
Zetelkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang, uitgevoerd als trekvang
Stalen vijzel, naar keuze aangedreven op windkracht of een één-cylinder Lister dieselmotor.
Geen gegevens bekend
Geschiedenis
Het oorspronkelijke bouwjaar van een molen op deze plaats is niet bekend. Rond 1800 moet ter plekke al een spinnekop verhoogd zijn tot stellingmolen. Ter plaatse was een bemalingswerktuig nodig voor een oppervlakte van ongeveer 19 ha.

Omdat de onderhoudskosten hoog waren werd later een hulpmotor ingebouwd. In 1937 werd in de onderbouw een Lister dieselmotor geplaatst. Door middel van een tussenas en enkele drijfriemen zou de vijzel ook op windkracht aangedreven kunnen worden, maar dat is in de praktijk nooit gebeurd.

Bij de zware storm van 18 januari 2007 werd deze molen, die toen al geruime tijd in matige staat verkeerde, behoorlijk beschadigd: delen van de kap waaiden weg.

12 december 2008 werd de molen (in delen) afgevoerd, om in de werkplaats van de molenmaker te worden hersteld. Sommige delen, vooral de ondertoren, bleken erg slecht en dienden geheel te worden vernieuwd.

13 mei 2009 werd de molen herplaatst: ondertoren, bovenhuis en roeden werden achtereenvolgens aangebracht. Op 1 april 2010 was de Groene Molen voor het eerst sinds 1937 weer in staat, op windkracht water uit te slaan.
Aanvullingen

De naam is zeer waarschijnlijk ontleend aan het feit dat deze molen altijd groen geverfd is geweest. Er waren in de buurt ooit nog een Zwarte en een Gele molen. De benaming komt vermoedelijk niet vanwege het adres van de molen: Groene Dijk.

De enige spinnekop-poldermolen met stelling
De Groene Molen, Joure, Foto's: Jesse Molenkamp (21-6-2011).
De Groene Molen, Joure, De schade aan de kap na de storm van 18-1-2007.  Foto: Marcel Stroo (27-3-2007).
De Groene Molen, Joure, Foto: Teake Visser (29-12-2013).

Laatst bijgewerkt: vrijdag 3 juli 2015 | Gemeente Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Groene Molen, Joure home vorige pagina