Woerden, Utrecht
Naam De Windhond

Romp Ronde stenen molen, grotendeels geteerd.
Kap Gedekt met hout
Kruiwerk 45 meest ijzeren rollen (ook enkele houten), kruihaspel
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken, vangbalk met haak, vangstok, kneppel, pal
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen en een koppel 16der kunststenen, opgegoten op een blauwe steen; sleepluiwerk; afschietwerk; koekenbreker. Twee maalstoelen op de begane grond, aangedreven door een Crossley gasmotor.
Woning in de molen (1861; geheel vernieuwd in 1984/85).
Steenschijflopen 28, 28 en 27 staven
Overbrengingsverhouding 1 : 6,64 resp. 1 : 6,88
Hoogte van de stelling: 9,30 m. Van de berg 5,70 m.
Versiering
Goed gesneden baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1755' en daaronder, omcirkeld, 'De Windhond'.
Eigen website De Windhond
Voorganger De stedelijke molen, Woerden
Geschiedenis
De huidige molen is de opvolger van een standerdmolen die reeds op een plattegrond van 1550 voorkwam. In 1588 waren er twee standerdmolens op de stadswallen. Plattegronden uit 1632 en 1649 geven deze ook aan. In 1707 werd één van deze molens gesloopt.

De familie Hogendoorn kreeg de molen op 1 maart 1876 in bezit en zou tot 1976, dus vrijwel 100 jaar, de molen voor het malen van graan gebruiken. Op 27 januari 1977 werd de molen eigendom van de gemeente.

Na het overlijden van molenaar Jaap Hogendoorn en het vertrek van diens familieleden uit de woning, vond in 1978 de eerste fase van een ingrijpende restauratie plaats, voornamelijk aan kap en stelling.
In januari 1984 startte een tweede fase, waarbij diverse zolders en de woning werden aangepakt. Het woongedeelte verkeerde in zeer slechte staat en werd vrijwel geheel gesloopt, om vervolgens tot in detail te worden gereconstrueerd. De uit Leiden afkomstige molenmaker en vrijwillig molenaar Wim van Krieken, die al sinds 1979 op De Windhond actief was, ging vervolgens in de molen wonen.

Een zeer opvallend detail in de kap: door een gietfout (of onvoldoende afdraaien) is de pen van de as niet helemaal rond; om dit op te vangen is het bovenwiel iets a-centrisch rond de vulstukken afgehangen!
Uniek aan deze molen:
Het interieur van deze molen bleef vrijwel authentiek bewaard. Zelfs de verduisteringsgordijnen uit WO II hangen er nog!

Laatst bijgewerkt: donderdag 2 oktober 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Windhond, Woerden home vorige pagina